Zklamaný TOPkař: Kníže nemá korunního prince, proto drží Kalouska

27.07.2012 19:14

ROZHOVOR Zastupitel Prahy 10 Martin Uhlíř vystoupil na konci června demonstrativně kvůli excesům prvního místopředsedy Miroslava Kalouska z TOP 09. I přesto, že straně drží ve volbách palce, odhaduje, že výsledek pro ni bude zklamáním, a to právě kvůli Kalouskovi. Podle něj je současným stavem vinen také předseda Schwarzenberg tím, že si nevychoval nástupce.

Zklamaný TOPkař: Kníže nemá korunního prince, proto drží Kalouska
Foto: fcb
Popisek: Martin Uhlíř TOP09

Petr Gazdík ve čtvrtečním rozhovoru pro HN uvedl, že volby ukáží, jestli mají Starostové dále pokračovat v koalici s topkou. Jak vnímáte slova předsedy poslaneckého klubu?

Petr Gazdík kromě toho, že je předsedou poslaneckého klubu, je předsedou hnutí STAN a já si jeho slova nemohu vyložit jinak, než jako předzvěst očekávaného neprodloužení smlouvy s TOP 09. Přijde mi, že pan Gazdík v onom rozhovoru naznačuje, že ve STAN v posledních týdnech sílí hlasy, že spojenectví s TOP 09 hnutí poškozuje. Tomu se myslím nelze divit.

Dokázal by Vás ministr Kalousek přimět k návratu do strany tím, že by se podrobil v rámci vyřešení sporu s policejním prezidentem Petrem Lessym detektoru lži?

Požadovat něco takového by ode mne bylo teatrální a pošetilé. Nepřísluší mi vyzývat kohokoliv, aby se podroboval detektoru lži, navíc by to ani nic neřešilo. Na demisi stačily i ostatní výroky pana ministra Kalouska, konkrétně například hned ty z OVM ze dne 24. 6. 2012, kde vyjadřoval despekt vůči základním pilířům českého právního státu a kde použil denunciační výroky na kolegy poslance (dokonce i na ty v rámci vlastního klubu), kteří se chystali hlasovat ve věci vydání Vlasty Parkanové jinak než on. Pokud pan Kalousek má zájem na tom, aby s nejbližšími volbami nezačal konec TOP 09, měl by vyslyšet volání po mimořádném volebním sněmu, které je z místních organizací TOP 09 slyšet čím dál více. Král je nahý.

Cítíte, že by se atmosféra ve straně nějak radikálně změnila? Máte zprávy o tom, že se téma Kalousek řeší i v jiných místních organizacích než byla ta vaše?

Již několik týdnů nejsem členem strany (zastupitelem v Praze 10 zůstávám jako nezařazený). Poznal jsem tam mnoho slušných a schopných lidí, bohužel nemohu nadále setrvávat ve straně, jejíž vedení z několikero úst de facto tvrdí, že strana rovná se Kalousek. Jsem (i díky sociálním sítím) v kontaktu s mnoha lidmi, kteří pro TOP 09 hlasovali v posledních parlamentních i komunálních volbách, zodpovídat se voličům za jednání pana Kalouska bylo pro mne osobně nadále neúnosné. Samozřejmě se mezi voliči nacházejí i zarytí fanoušci pana ministra financí, kteří mají tendenci přehlížet jeho excesy, ti jsou nicméně v menšině. Podotýkám, že jde o můj subjektivní názor ze zpětné vazby od občanů Prahy 10, nemám k dispozici žádný průzkum. Topce držím palce, ať toto nelehké období zvládne.

Jak vnímáte postoj předsedy strany Karla Schwarzenberga, který zaujal v celém sporu mezi Lessym a Kalouskem?

Z postoje pana předsedy Schwarzenberga je mi smutno. Excesy 1. místopředsedy Kalouska možná i pan předseda považuje za neobhajitelné, ale pokud v TOP 09 není vyprofilovaný žádný potenciální „korunní princ“, možná i nic jiného, než i nadále za panem Kalouskem stát, nezbývá. Vykládám si to tak, že se pan Schwarzenberg dostal do situace, do které se dostat nechtěl.

Volby se kvapem blíží, jak odhadujete, že v nich vaše bývalá strana dopadne?

Pokud ve vedení strany zůstane pan Kalousek, tak se obávám se, že neslavně. TOP 09 má, na rozdíl od dalších velkých stran, velkou nevýhodu. Domnívám se, že podstatnou část jejího elektorátu tvoří občané loajální více ideálům a hodnotám než straně jako takové. Jsou to lidé přemýšlivý s otevřeným, kritickým myšlením, kteří například rčení „padni, komu padni“ rozumějí patrně jinak než například pan ministr Kalousek (či pan premiér Nečas). Hysterické jednání pana ministra Kalouska týkající se jeho snahy zabránit vyšetřování kauzy CASA stranu, podle mého názoru, jednoznačně poškodilo. Nejbližší období ukáže, zda jde o poškození s trvalými následky či nikoli. Motto ustavujícího sněmu TOP 09 z podzimu 2009 znělo: „Zásady, ne výsady.“ Je smutné sledovat jak toto vzletné heslo v posledních týdnech koroduje.

Nechcete to zkusit v jiné straně?

O tom neuvažuji.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Víme prd, ale jsme si jistí.“ Vrbětice, Ukrajina, Rusko a válka. Zlá slova k vládě od veterána

4:44 „Víme prd, ale jsme si jistí.“ Vrbětice, Ukrajina, Rusko a válka. Zlá slova k vládě od veterána

Ukrajina vyjednávala, protože věděla, že sama Rusko neporazí. A vyjednávání ukončila, protože si mys…