Zkušený politik a lídr Alternativy popsal své nejděsivější zážitky z komunálu

06.12.2012 20:21

ROZHOVOR Zakladatel a lídr strany Alternativa, které se již podařilo vybojovat zastoupení v městských i krajských zastupitelstvech, Jiří Kotek, je dlouholetým bojovníkem proti komunismu. V listopadu 1989 organizoval úspěšné manifestace proti totalitnímu režimu. Kdo by se tehdy nadál, že po více než třiadvaceti letech bude veřejnost proti komunistům burcovat znovu.

Zkušený politik a lídr Alternativy popsal své nejděsivější zážitky z komunálu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Kotek z Alternativy

Přes svoji rebelantskou povahu se ale Jiří Kotek nakonec „proslavil“ více jako rozkrývač karlovarských kauz a autor videa o karlovarské losovačce, které obletělo celý svět. Dosud marné však bylo jeho úsilí přimět k jednání karlovarské policisty a státní zástupce, aby dostali aktéry sofistikovaného podvodu před soud. Teprve tento týden se částečně dočkal pomyslné satisfakce, když jeden z nich byl společně s dalšími obviněn z manipulace s veřejnými zakázkami, avšak jinými policisty pod dozorem jiného státního zastupitelství.

Dodalo Vám to chuť do dalšího boje s větrnými mlýny nebo jste již rezignoval?

Nerezignoval jsem, takovou povahu nemám. Jen stále zřetelněji vidím, jak mnoho je korupční mechanismus rozlezlý do státního aparátu a mezi politiky až do provinčních úrovní. Jezdím na celostátní workshopy aktivistů, pořádané Ekologickým právním servisem, Oživením i Transparecy International a setkávám se s novými lidmi, kteří se bouří ve více místech republiky. Jsou mladí a přibývá jich a to i mě nabíjí.

Jak si vysvětlujete, že aktéři proslulé karlovarské losovačky několik let unikali spravedlnosti?

Odpověď vidím zejména v nečinnosti karlovarského státního zastupitelství a protikorupční policie. Losovačku dostali na stůl v roce 2007 a utopili ji se všemi dalšími kauzami ve svých šuplících. Za pět let nedokázali z několika mnohamiliónových podvodů dostat před soud ani jediný a viníci se nám jen vysmívají, dnes i s novými politiky na magistrátu.

Vraťme se tedy k začátku vašeho veřejného angažování. Listopad 89 znamenal nejen pro vás, ale i pro po většinu z nás velkou naději. Kde se to podle vás pokazilo a zadrhlo?

Očekával jsem, že dojde ke změně totalitního systému a to se stalo. Věřil jsem, že pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí, kterou totalitní režim nalil lidem do hlav. Bohužel tlustá čára a odpuštění nepomohly, a tak morální devastace národa nejen neskončila, ale rozrostla se do dalších forem. Občané si stále málo uvědomují svou svobodu a svou sílu. Až pochopí, že tahle republika, kraj i obec jsou jejich a začnou se o ně starat, teprve potom bude lépe.

Lidé se svobodně rozhodli, že chtějí, aby v Karlovarském kraji vládli komunisté. Jste schopen pochopit jejich zklamání, fakt, že nemají práci, tuneláři se zmocnili firem, kde pracovali, ovládají nemocnice, dodávky tepla, apod? A komunisté jim slibují, že to změní.

Jistě, to chápu a vidím to všude kolem sebe a snažím se tomu vzdorovat, jak umím. Vidí-li to i jiní lidé, tak proč si to nechávají líbit? Média a zejména televize před volbami veřejnost masírovaly průzkumy a debatami o existenci šesti stejných stran a ty další zašily do pytle „ostatní“. Nedokázaly dát lidem informaci o existenci jiných volebních stran. Lidé se nerozhodli, že chtějí komunisty, lidé prostě volit nešli, doma jich zůstalo 70%. Lidé vidí ve volbách marnost, protože ty propagované parlamentní strany jsou identickou součástí naší mafiánské společnosti a to včetně komunistů. Komunisté nic nezmění, sedí v představenstvech i dozorčích radách a nedělají proti tomu nic. Možná by jejich nostalgičtí partajní senioři chtěli dráty a znárodnění, ale na to už nemají kapacitu.

Vy sám opět organizujete petice, ale reakce většiny občanů jsou dosti vlažné?

Ano. Oslovili mě učitelé z Chebu, zdali vím, koho jsme zvolili náměstkem pro školství. Když jsme si to společně prověřili, pomohl jsem s peticí listinnou i elektronickou (radnicnilisty.cz/rebelie-skolstvi). Nemyslím, že jsou reakce většiny občanů vlažné, jen na webu už je aktuálně přes 500 podpisů. Vedle toho si sami učitelé organizují své akce a myslím, že ani studenti nebudou pasivní. Vše je v počátku a 13. prosince bude jistě velmi bouřlivé krajské zastupitelstvo.

Která vláda a který politik byli po roce 1989 podle vás nejlepší a kteří nejhorší? Co si myslíte o současné vládě?

Těžká otázka. Nová doba nepřinesla prakticky žádné vzory, takže Václava Havla nikdo nepřekonal. Naopak jsme viděli a vidíme defilé darebáků v politice, kteří jsou dokonce až ve vládě. A také mnoho kmotrů v majetkových tunelech. Z toho zákonitě vyplývá velký společenský a hodnotový zmatek v hlavách občanů, který je živnou půdou pro eskalaci demagogií, lží a nenávistí. Bohužel je to ideální prostředí pro nástup mesiášů i fašistů, kterým vládní loutky jenom nahrávají.

Mluvíte o Václavu Havlovi jako o morálním vzoru? Ale on sám na Hradě spolupracoval s komunisty i agenty StB.

Nechci to řešit po jeho smrti. Mnohem více dal, než vzal. Nikoho neudal a hnil v komunistických kriminálech. Měl své osobní pokleslosti, i řadu vážných politických chyb, které jsem nikdy nepřijal a kritizoval ho za jeho života. Na mezinárodním fóru ale dokázal to, co málokterý světový politik v dějinách. Spolupracoval s komunisty? Naopak, on je na Hrad nikdy nepozval!

A co komunální politika, kterou důvěrně znáte? Co nejděsivějšího jste v ní za celou dobu svého působení zažil?

Komunální politika je zrcadlem politiky parlamentní - provinční intriky, korupce, kmotři. Nejděsivější zážitky? To je asi ona amorálnost, kterou regionální politické a kmotrovské elity povýšily na normálnost. Je pro ně normální ovládat policii, státní zastupitelství, redakce médií, přidělování předražených zakázek, hlasování zastupitelstev, rozkrádání obecních majetků. Za děsivé pokládám zdánlivě nenápadné aplikace lží a nenávistí, které mocenští manipulátoři snášejí na hlavy případných občanských kritiků, aktivistů, whistleblowerů – pomluvy, výhrůžky, křivá obvinění, skandalizace, tlaky na zaměstnavatele. Názorně to mohu ilustrovat na jednom vlastním příkladě beztrestnosti webmastera Petra Lněničky z reklamní agentury 2M v Ostrově, kterého před třemi lety najali, aby zřídil a vedl likvidační web na mé jméno, aby mě znevěrohodnil, vydíral výhrůžkami, co zveřejní. Tím mě chtěli umlčet. Každá z na webu uvedených kauz: „přiživení na smrti kolegy“ „bochovský tunelář“ „odmítá majetkové přiznání“ „poslední řeč po sesazení“ „Kotkovo milióny na TV Nova“ „mobbing úředníků na magistrátu“ „Kotek umí tunelovat“ „pro peníze cokoliv a s kýmkoliv“ a další jsou manipulativní sugescí lží a polopravd, které ovšem náhodný návštěvník webu těžko posoudí, takže web svojí fabulační úlohu stoprocentně plní.

A to si necháte líbit?

Když jsem zjistil, že web je založen anonymně a poskytovatel domén mě odkázal na policii a soud, podal jsem trestní oznámení pro zásah do osobních práv a pro pomluvy. Karlovarská policie odvedla dobrou práci a spis s návrhem na obvinění pana Lněničky postoupila na vyhlášené Karlovarské státní zastupitelství. To spis odeslalo přestupkové komisi do Ostrova. Tam se nestalo vůbec nic. Občas někam napíši, ale nevěnuji se tomu, protože svůj osobní spor pokládám za podružný ve srovnání s těmi obecnými.

Čelíte výhrůžkám, soudům, zastrašování. Bojíte se něčeho nebo někoho?

Strach nemám, to bych nemohl dělat to, co dělám. Slyšel jsem, že na mě kmotři složili balík peněz, aby mě diskreditovali, stejně jako to, že se domlouvali na mé likvidaci. Nemyslím, že by mě někdo ochránil. Když jsem to sepsal policejnímu řediteli, ani mi neodpověděl. Drobnější intervence kvůli zaměstnání, náznaky a štěkoty výhrůžek pokládám za rutinní součást svého života. Strach ne, snad jen lítost z toho, že to je lidem jedno a že se neproberou ze své apatie do konce mého života. Tak snad moje děti.

Jak byste si představoval další vývoj u nás? Kdo by měl vládnout naší zemi?

Chcete ze mě udělat věštce? Nevím, co bude, protože si uvědomuji, jak moc je společnost paralyzována právě těmi mafiánskými strukturami. Přál bych si, aby naše společnost byla občanská, aby lidé mohli více spolurozhodovat o svých životech. Musí se ale o to sami poprat, nesmí tomu marasmu jen nečinně přihlížet a nejít volit. A jakou vládu si přát? Asi takovou, ve které ztratí vliv dosavadní parlamentní strany. Snad se pak v ní najdou dostatečně svobodní a odolní občané, kteří nepodlehnou výše zmíněným strukturálním tlakům.

A kdo by se měl podle vás stát prezidentem? Prezidentkou?

Právě prezidentská volba je demonstrací absence skutečné politické osobnosti u nás. Nemám favorita v pravém slova smyslu, takže ke svému kandidátovi asi dojdu z druhé strany, vylučovací metodou. Ale bojím se, že nastavená mediální manipulace stejně do úřadu nažene právě ty kandidáty, které bych já vyloučil jako první (Zemana, Fischera, Okamuru).

A co vaše strana ALTERNATIVA? Občané například volili s nadějí za své zástupce její členy do karlovarského zastupitelstva a ti vás i váš program zradili?

Vábení moci je pro většinu lidí, kteří vstoupí do politiky, silnější, než morální principy. Morálním principem našeho programu bylo zastavit a změnit korupční systém parlamentních stran ve městě. Když jsem to po volbách začal z funkce prvního náměstka důsledně dělat, byl jsem po osmi měsících odvolán. Po dalším půlročním intrikování primátorových souputníků pak přiznali, kdo město skutečně ovládá, přivedli zpět do koalice ODS a zastavili další řešení tunelářských kauz. ALTERNATIVA však u svých principů vydržela a obhájila své místo v následných volbách do kraje. Městu to přineslo zlomek toho, co bylo připraveno. Ale ten „zlomek“ je 100 milionů korun, které se podařilo vrátit do městské kasy . A teď se tím chlubí ti, co bránili vymáhání škod a mařili další řešení kauz.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…