Zlínský lídr SPO Nečas: Zeman jako prezident nemá rovnocenného konkurenta

26.09.2017 17:54

Mnohdy se nám stává, že nám náš program vykrádají populistické strany a pak ho prosazují až agresivním způsobem, který nám není vlastní, konstatuje lídr SPO ve Zlínském kraji Lubomír Nečas. Jako osobní lékař prezidenta zhodnotil jeho aktuální zdravotní stav a prozradil nám, jak nahlíží na Zemanovy postoje k tabáku a alkoholu. Zamýšlí se ale také nad řadou praktických problémů ve zdravotnictví a jejich řešením.

Zlínský lídr SPO Nečas: Zeman jako prezident nemá rovnocenného konkurenta
Foto: archiv kandidáta
Popisek: Lídr SPO ve Zlínském kraji MUDr. Lubomír Nečas

Jako místopředseda Strany Práv Občanů ve Zlínském kraji vedete kandidátku do sněmovních voleb. Působíte ale také jako všeobecný praktický lékař ve Zlíně a také jako osobní lékař prezidenta republiky ČR na některých zahraničních cestách. Neohrožuje podle vás prezident svým rozhodnutím obhajovat mandát své zdraví?

Zdravotní stav prezidenta republiky Miloše Zemana je velmi dobrý. Pouze jeho neurologické onemocnění – polyneuropatie dolních končetin, které je v současné době nezvratné. Ale stav je stabilizovaný. Funkce prezidenta a činnosti s tím spojené ho nabíjejí energií.

Dostatek podpisů občanů potřebných pro kandidaturu kromě nynějšího prezidenta dosud nasbírali také bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš, textař Michal Horáček a jako poslední podnikatel Vladimír Boštík. Místopředseda senátu Jaroslav Kubera (ODS) a bývalý šéf kabinetu premiéra Jiřího Rusnoka Karel Štogl deklarovali, že mají případně dostatečnou podporu v horní komoře parlamentu. Zapojit by se chtěla i řada dalších kandidátů. Kdo je z vašeho pohledu největším konkurentem Miloše Zemana? A jak pravděpodobné je jeho znovuzvolení do funkce?

V současné době nevidím rovnocenného konkurenta, který by ohrozil kandidaturu Miloše Zemana. Ten má všechny předpoklady k výkonu funkce oproti všem ostatním kandidátům.

Proslulé je doporučení prezidenta, aby děti s kouřením počkaly do 27 let, jelikož pak mohou kouřit bez rizika, či jeho odpověď studentovi, že pokud nebude pít, skončí jako Hitler. Jak jako lékař vnímáte takto veřejnou propagaci drog?

Miloš Zeman určitě nepropaguje drogy. Bez otálení podepsal protikuřácký zákon. Je třeba chápat jeho bonmoty a souvislosti s jeho řečí.

Ptala jsem se i proto, že vláda se vydala opačným směrem a schválila protikuřácký zákon. Považujete ho za přínosný? Proč?

Já osobně jako lékař považuji boj proti kouření na všech frontách jako přínosný. Jen se mi zdá, že protikuřácký zákon je moc restriktivní. Souhlasil bych s určitým uvolněním, např. kuřácké místnosti v restauracích.

Řada lékařů dlouhodobě požaduje speciální zdravotní daň na tabák a alkohol. Co vy na to?

Je to návrh České lékařské komory, který podporuji.

Když jsem si pročítala volební desatero strany, nenašla jsem v něm jedinou zmínku o zdravotnictví. Proč? Nakolik vážné jsou podle vás hrozby o kolapsu českého zdravotnictví?

SPO má ve svém programu problematiku zdravotnictví uvedenou na předních místech. Podle průzkumů ale občané v současné době nepovažují zdravotnictví jako zásadní problém, dostávají zdravotní péči na špičkové evropské úrovni. SPO chce tento systém kultivovat.   

Pokud se ale podíváme do programu strany, v oblasti zdravotnictví slibujete nastolit pořádek v cenách a úhradách léků a zdravotnických prostředků a poctivě hledat rezervy uvnitř systému. Můžete být konkrétnější? A souhlasíte tak s názorem, že problém zdravotnictví není v jeho podfinancování, ale spíše v nehospodárném a netransparentním nakládání s prostředky?

České zdravotnictví je v současné době na vysoké odborné úrovni, ale ve srovnání s jinými západními zeměmi je podfinancované. Je třeba srovnat výdaje na zdravotnictví. Česko vydává na zdravotní péči menší podíl hrubého domácího produktu (HDP) než vyspělé evropské země. V Česku je to 7,8 % a v Německu kolem 11 %, průměr EU je 9,9 % HDP. Jistě jsou také i možnosti v úsporách, ale ty jsou již omezené. Např. společné nákupy léků a zdravotnických materiálů, centralizace odborné péče do center…

Co se musí stát, aby nepřibývalo lékařů, kteří za prací odcházejí do zahraničí?

Mladí lékaři kromě finančního ohodnocení po ukončení lékařské fakulty mají problémy se svým dalším vzděláváním a přípravou k atestaci. Vzdělávací systém se natolik zkomplikoval a chová se k mladým lékařům až téměř nepřátelsky. Tento systém je nutné urychleně zjednodušit.

S čím do voleb jdete vy sám?

Jako lékař bych se chtěl věnovat přípravě nových zdravotnických zákonů i zákonů o vzdělávání lékařů a zdravotnických pracovníků. Dále je třeba zlepšit pokřivený systém plateb za zdravotní péči, kdy různé nemocnice dostávají za stejnou práci různé platby.

Pro Zlínský kraj bych chtěl také pomoci urychlit výstavbu dálniční sítě a obchvatů měst.

Čím si vysvětlujete, že strana nezískala za osm let své existence dostatečnou podporu občanů pro vstup do sněmovny? Kde dělá podle vás SPO chybu?

V Parlamentu ČR máme v současné době zastoupení dvou členů. SPO získala podporu především v krajských volbách. V předcházejícím období jsme ve Zlínském kraji byli ve vedení Zlínského i Pardubického kraje. V posledních krajských volbách má SPO zastoupení v devíti krajích. Každá nová nepopulistická politická strana potřebuje podporu získávat postupně.

Nesází strana ve volbách až příliš na popularitu prezidenta, která navíc v posledních měsících upadá? Je také zřejmé, že ne všichni voliči Miloše Zemana (by) volili SPO. Proč je podle vás nedokázala strana oslovit?

Ano, naše strana podporovala, podporuje a bude podporovat prezidenta Miloše Zemana. V seznamování veřejnosti s naším programem máme stále rezervy. Mnohdy se nám stává, že nám náš program vykrádají populistické strany a pak ho prosazují až agresivním způsobem, který nám není vlastní.

Strana SPO kandiduje ve všech krajích samostatně. Je to podle vás šťastná volba? Přece jen preference strany se pohybují pod 5 %, navíc letos kandiduje rekordní počet stran.

Strana Práv Občanů na celostátním sjezdu rozhodla, že do parlamentních voleb 2017 půjde samostatně. Pro celostátní parlamentní volby platí, že musí jít ve všech krajích jednotně, nelze, že by šla různě v každém kraji společně s jinou stranou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…