Znechucený farmář: Stát na nás zanevřel. Cítíme diskriminaci

05.05.2013 22:05

ROZHOVOR Vesnice Račetice u Žatce je vyhlášená svojí cibulí. Jsou tu celé rodiny, které se po generace zabývají jejím pěstováním. Podle slov Josefa Ryšavého, jednoho z těch, kteří převzali rodinnou tradici, ale stát jako by na své zemědělce zapomněl a preferoval jen unijní dovozy.

Znechucený farmář: Stát na nás zanevřel. Cítíme diskriminaci
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Lidé na farmářských trzích

Jste dobří…a přesto se jen těžko uživíte. Jak je to možné?

Z původních 180 hektarů dnes pěstujeme jen na  25 hektarech. Cibule, nezbytná pro většinu pokrmů, vyžaduje pokud možno ruční zpracování, a to se odráží na ceně. Naše produkty vytlačují zahraniční strojně sklízené přebytky z Polska, Holandska, Německa. Ty jsou dotované, rovnost přístupu v Unii tedy opravdu není. I když, je to logické – hlavně podporují své farmáře – a ti potřebují exportovat.

Kvalitu cibule poznáte kromě chuti také na trvanlivosti. Naše cibule v suchu a konstantní teplotě vydrží od září do září, tedy od doby sklizně až po sklizeň další. Všimněte si mimochodem, že v supermarketech najdete cibule, které jsou sice velké, ale měkké, vodnaté. Těsně před sklizní se totiž hojně zalévají. Pak pochopitelně zvýší svoji hmotnost. Ale už naši prapředkové cibuli svazovali a vysoušeli na suchém vzduchu – tyto snopky vidíte ještě mnohdy v Maďarsku nebo na Slovensku…ale také v naší vesnici, kde snad každý druhý se cibulí zabývá. Správná cibule musí pálit, musí vám při jejím krájení pálit oči a také když ji konzumujete syrovou, nesmí být mdlá.

Nechtěli byste se tedy schovat pod „ochranná křídla“ Babišova Agrofertu?

Již dvacet let budujeme rodinou farmu, začlenění do gigantického holdingu Adreje Babiše tedy nezapadá do našich plánů.

Jaký byl podle Vás nejlepší český ministr zemědělství?

Nejlepší ministři byli Josef Lux a Martin Fencl, chápali potřeby zemědělství a uměli je více prosadit v konkurenci jiných hospodářských odvětví.

Co říkáte na nejrůznější značky českých, regionálních a farmářských výrobků?

Bojím se, aby nebylo brzo přeznačkováno. Tvrdilo se, že pomohou zemědělství, začalo to dobře a i nám to pomohlo. Pomalu se to ale stává více a více businessem, hlavně pro reklamní agentury a nově vznikající místa pro úředníky. V konečném stavu to pak nemusí být podpora pro nás, pěstitele.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Žvástů jsem slyšel dost.“ Ivan David skoncoval s von der Leyenovou. Zle

20:20 „Žvástů jsem slyšel dost.“ Ivan David skoncoval s von der Leyenovou. Zle

Blží se dvacáté výročí vstupu ČR a dalších zemí do EU. V europarlamentu už se konalo slavnostní zase…