Mathé, Vetchý a další. Dostanou prověrku BIS a prověří si politiky

26.06.2012 16:50

Občanská platforma Vraťte nám stát (VNS) v průběhu uplynulých dvou měsíců vedla první kolo konzultací se zástupci parlamentních politických stran o ustavení občanské komise k vyšetření informací BIS o napojení politiky a justice na organizovaný zločin a korupci. Mezi jmény, která by se v komisi mohla objevit, jsou například Ivo Mathé, Anna Šabatová, psycholog Slavomír Hubálek, herec Ondřej Vetchý nebo profesor Jiří Zlatuška.

Mathé, Vetchý a další. Dostanou prověrku BIS a prověří si politiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Anna Šabatová

Platforma tak plní záměry, které zveřejnila ve svém původním prohlášení dne 4. dubna, o kterém ParlamentníListy.cz informovaly. Ihned poté se totiž rozjela jednání a schůzky s předsedy či zástupci jednotlivých politických stran napříč celým politickým spektrem. Jediná osobnost, s kterou se dosud zástupcům platformy setkat nepodařilo, údajně z časových důvodů, je vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM).

Zmiňovaná občanská komise by měla za svůj hlavní cíl prostudování těch dokumentů Bezpečnostní informační služby (BIS), které se týkají informací o propojení organizovaného zločinu na některé politiky a úředníky. A jejich případné odtajnění ještě před nejbližšími volbami do Poslanecké sněmovny. "Jinak totiž hrozí velké riziko, že by lidé opět zvolili do funkcí lidi, na které někde v trezorech jsou uloženy další kauzy, o kterých se jen dosud neví. Tomu bychom rádi zabránili. Proto chceme, aby pověření důvěryhodní lidé s odborným zázemím měli možnost to rozkrýt ještě před volbami," vysvětlila Hana Marvanová, bývalá politička, dnes advokátka a bojovnice proti korupci (Veřejnost proti korupci).

Jisté je, že komise by měla mít ve finále 7 až 9 členů, ti všichni budou muset projít prověrkami na stupeň "důvěrné". Mezi jmény, o kterých se již vážně diskutuje, je například Ivo Mathé, Jiří Zlatuška, Slavomír Hubálek, Anna Šabatová či Ondřej Vetchý. 

Schůzky s politiky, na kterých se jednalo nejen o přesvědčení o nutnosti vzniku této komise, ale také o podpoře změny  zákona, která dosud občanům tyto pravomoce nedává, ale ukázaly, že si i parlamentní strany jsou vědomy oprávněnosti požadavků na informování veřejnosti o existenci propojení organizovaného zločinu a některých politiků tak, jak je obsaženo v tajných dokumentech BIS. "Rovněž si uvědomují potřebu zajistit občanskou parlamentní kontrolu dokumentů BIS vypovídajích o závažných skutečnostech," vysvětlil dále na úterní tiskové konferenci politolog a sociolog Ivo Gabal (Veřejnost proti korupci). 

Složení komise v počtu devíti (či i možných pouhých sedmi) členů, by mělo být výsledkem hlasování sněmovny, protože jen tak může vzniknout komise s parlamentním a demokratickým mandátem.

Nominace veřejně známých a důvěrou obdařených osobností mohou ale ještě stále přicházet z občanských sdružení nebo organizací.

Vraťte nám stát, jako sdružení organizací, které daly zrod a podporu myšlence vzniku občanské komise, nabízí roli platformy, která nominace shromáždí a podpoří 15 kandidátů, kteří se těší důvěře veřejnosti a organizací, které platformu založily.

Zprávu rozšiřujeme....

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…