Zeman: Skutečný vlastenec kouří, pije a umírá na počátku důchodu

10.09.2012 18:35

REPORTÁŽ Ministři by měli rozumět svému řemeslu. Vláda nemůže být jen sbírkou laiků, kteří mají společné pouze to, že svým resortům vůbec nerozumí. Pokud budu prezidentem, chci to změnit. V Lutíně na Olomoucku to dnes v rámci své prezidentské kampaně řekl Miloš Zeman. Řeč byla také o církevních restitucích a zrušení Senátu.

Zeman: Skutečný vlastenec kouří, pije a umírá na počátku důchodu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman

Asi stovka zaměstnanců závodu Sigma Group a. s. v Lutíně na Olomoucku si dnes po obědě přišla poslechnout slova Miloše Zemana, který do podniku zabývajícího se výrobou čerpadel, zavítal v rámci své prezidentské kampaně. Hned na úvod besedy začal stylem sobě vlastním.

„Kdysi jsem v nadsázce řekl, že skutečný vlastenec kouří, pije a umírá na hranici důchodového věku, protože tím oboustranně prospěje státnímu rozpočtu. Kouřením a pitím pomůže tak, že platí vyšší spotřební daň a když umře na hranici důchodového věku, tak mu stát nemusí platit penzi. Ale ani sobě a ani vám bych to nepřál,“ sdělil Zeman.

Poté zaměstnancům nastínil svoji představu o výkonu prezidentské funkce. „Prezident má poměrně omezené kompetence. Ale protože prezident jmenuje premiéra, tak se s ním může předem dohodnout na tom, že jeho vláda nebude sbírkou laiků, kteří mají společné jen to, že svým resortům vůbec nerozumí. Preferuji profesionalitu před politickou orientací. Je mi milejší levicový politik, než pravicový, ale levicový blbec je stejné neštěstí jako pravicový blbec,“ vysvětlil pracovníkům jeden z favoritů na prezidentské křeslo.

Moderovat dialog mezi politickými stranami

Podle něj je prezidentská funkce taková, jaký je prezident. „Moje představa o výkonu prezidentské funkce je založena na snaze o moderování dialogu mezi politickými stranami, které jsou teď rozhádané, vzájemně si nadávají, nehledají rozumné kompromisy a nenaslouchají si. Jestli k tomu mám nějakou kvalifikaci, tak mimo jiné to, že se mi podařilo dvě nejsilnější parlamentní strany dotáhnout do dohody, která fungovala od roku 1996 do roku 2002 s tím, že v roce 1998 si pouze na základě výsledků svobodných voleb vyměnily role. Tehdy nebyli žádní přeběhlíci, protože nebylo, kam přeběhnout a přeběhlictví by nikomu nepomohlo. Tehdy se strany dokázaly rozumně dohodnout jak na ekonomickém růstu, tak na omezování deficitu veřejných financí. A jsou lidé, kteří říkají, že to bylo nejstabilnější období v dějinách české politiky, a to i z ekonomického hlediska,“ dodal Zeman.

Vzápětí následoval dotaz od jednoho ze zaměstnanců na téma zrušení Senátu, na nějž Zeman reagoval takto: „Mnohokrát jsem navrhoval opatření, které nikdy nebylo přijato, protože Senát je někdy odkladištěm vysloužilých politiků a žádná strana si toto odkladiště, cosi jako luxusní domov důchodců, nenechá vzít. Senát byl mimochodem asi před deseti lety zrušen ve Švédsku,ale museli dát těm senátorům doživotní rentu, aby pro to ti senátoři hlasovali. Můj návrh byl velmi prostý a jmenoval se vyhladovění Senátu, kdy by Poslanecká sněmovna, která jediná schvaluje zákon o státním rozpočtu, vepsalo do výdajové kolonky na Senát nulu. Pak by se senátor stal čestnou, tedy neplacenou funkcí, protože by nebylo na mzdy, Senát by přestal být nejdražší cestovní kanceláří v republice, protože by nebylo na zahraniční cesty, večer by se tam nesvítilo, v zimě by se netopilo. Toto ekonomické opatření by nevyžadovalo přijetí žádného zákona, tím méně ústavního, ale ušetřilo by nám jednu až dvě miliardy korun ročně.

Čarodějnické procesy a majetek čarodějnic následně v rukou církve

V závěru besedy přišla řeč i na církevní restituce, o nichž by měli podle Zemana rozhodnout občané v referendu. „Ředitel zdejšího gymnázia mi ukázal mapku, na které bylo vyobrazeno, kolik pozemků, objektů a lesů by v případě přijetí tohoto zákona připadlo katolické církvi ve Velkých Losinách, což bylo sídlo čarodějnických procesů. Bylo zde upáleno několik set čarodějnic a čarodějníků a jejich majetek následně připadl katolické církvi. Takže upálená čarodějnice, která byla před smrtí na hranici přinucena odkázat svůj majetek této církvi, který se pak dostal po Josefu II. do rukou státu,  by v případě přijetí zákona o církevních restitucích měla zcela určitě velkou radost,“ uzavřel diskuzi Zeman.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…