Bartoš (Piráti): Piráti žádají vysvětlení od ředitele ČT

02.11.2013 15:11

Předseda Pirátů, žádá v otevřeném dopise ředitele ČT o vysvětlení, některých předvolební, ale i povolebních kroků. ČT je televizní stanicí veřejné služby. Tedy veřejnoprávní a měla by tedy vystupovat nezaujatě. Poslední dny ovšem přinesli v tomto směru řadu pochybností.

Bartoš (Piráti): Piráti žádají vysvětlení od ředitele ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Expředseda České pirátské strany Ivan Bartoš

Věc: Otevřený dopis vedení České televize s žádostí o oficiální vyjádření k pochybení v informování občanů ČR v průběhu předčasných voleb do PS 2013

Vážený pane Dvořáku,

obracím se na Vás nejen jako předseda České pirátské strany, ale převážně jako občan České republiky, který spolufinancuje chod veřejnoprávní televize, které jste ředitelem.

V průběhu předčasných voleb 2013 do Poslanecké sněmovny se zpravodajství České televize živě i na svých internetových kanálech dopustilo řady zásadních chyb, které s deklarovanou objektivitou a profesionalitou veřejnoprávního média mají skutečně pramálo společného.
Na tyto “chyby“ občané upozorňovali, přesto se k nim vedení ČT nikdy oficiálně nevyjádřilo. Dotazy na sociálních sítích byly dokonce mazány. Odpovědi na emaily, pokud se tak stalo, byly spíše zlehčující a vyhýbavé. Předpokládám také, že správci sociálních médií a dalších kanálů ČT nemají mandát na tyto otázky závazně odpovídat.

Nebudu zde napadat výběr kandidátů do debat, či průzkumy a jejich metodologii. Jedná se o velmi konkrétní dezinterpretace skutečných dat a naprosto neprofesionální přístup k informování nás občanů. Prosím tímto o seriózní a nevyhýbavou odpověď.

Vizuální informační stránka televize jako masmédia je zásadní. Prezentace vizuálů má objektivně daleko větší dopad do na vnímání diváka než číselná vyjádření, psané slovo či mluvené slovo. Prosím tedy ještě jednou o oficiální vyjádření k následujícím “přehmatům“.

Obrazové materiály jsou obsaženy v přiloženém PDF či ODT dokumentu.

Chronologicky:

1) Jakým způsobem a kdo vytvářel grafiku pro tzv. 4. vlnu, kde po zmizení Pirátů součet v grafu dva nedává 100 procent?

2) Jaká byla vstupní data pro následující volební model tzv. 6. vlny s přihlédnutím k SPOZ a zda se nemůže jednat o pochybení (cenzuru) ze strany Vámi zvolené agentury.

3) Jak je možné, že se v druhý den voleb (sobota) objevila ráno na webu zpravodajství České televize tato upoutávka na večerní debatu vítězů voleb, a to v několikahodinovém předstihu před uzavřením volebních místností?
4) Proč je v následující grafice ilustrován volební zisk strany SPOZ, která ve volbách získala výrazně méně hlasů než například Piráti a Svobodní?

5) Při informování o tom, které strany dosáhly na státní příspěvek, se pak objevila zcela zásadní anomálie v prezentaci grafů. Přikládám ilustrativní obrázky, které jsou doplněny o základní popis disproporce vytvořených grafů. Prosím o informaci, kdo a jakým způsobem vytvářel sloupcové grafy?

6) Z jakého důvodu Česká televize zadržovala podstatné informace o schůzce v Lánech, k níž dokonce měla již v sobotu obrazový materiál? Tato skutečnost nebyla reflektována ani v pořadu OVM následující den, kde hlavní aktéři schůzky byli hosty.

Pokud veřejně známé dezinterpretace hodnotíte jako pouhá pochybení či nedbalost, jaké důsledky z těchto závažných chyb jako ředitel vyvodíte?
Tento otevřený dopis rozesílám též dalším médiím. Vaše odpovědi pak zvážím jako případný vstup pro sérii stížností k Radě pro rozhlasové a televizní vysílání, kde bych již dokládal i konkrétní časy a pořady, kde se tyto závažné chyby vyskytovaly.

Zároveň Vás žádám, aby tento dopis i oficiální odpověď občanům byla zveřejněna na internetových kanálech naší veřejnoprávní České televize. Berte, prosím, tento můj dopis jako závažný.
Děkuji za odpověď.

S přáním hezkého dne
za Českou pirátskou stranu i za diváky, kteří vyjádřili s přístupem ČT k informování o volbách nesouhlas.

PhDr. Ivan Bartoš Ph.D. - předseda Pirátů

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká pirátská strana

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice