Bernardová (LEV21): České zdravotnictví potřebuje koncepční řízení

15.10.2013 21:01

Další krize, která vzniká v českém zdravotnictví, je důkazem neschopnosti bývalé pravicové vlády. Ta dělala prakticky všechno pro to, aby dosavadní systém zdravotnictví definitivně položila na lopatky.

Bernardová (LEV21): České zdravotnictví potřebuje koncepční řízení
Foto: Archiv
Popisek: NS - LEV 21

Na rozdíl od odborů jsme nicméně přesvědčeni, že peníze plynoucí do českého zdravotnictví není realistické v současné napjaté rozpočtové situaci podstatně zvýšit. Musíme však hledat především cesty, jak zastavit finanční krvácení českého zdravotnictví. Pro to je potřeba skutečně koncepční řízení tohoto resortu.

Strana LEV 21 usiluje a bude usilovat o dostupné a kvalitní zdravotnictví pro všechny a bez poplatků. Zastavíme dlouhodobý vysoký růst cen léků a zdravotnického materiálu, a to např. uplatněním aukcí při jejich nákupu tak, aby nepřevyšoval růst inflace. Základní síť nemocnic musí být podle našeho názoru založena na neziskovém principu. Zastavíme zvyšování finanční spoluúčasti pacientů a budeme řešit lékovou politiku státu ve prospěch pacientů, a ne ve prospěch bohatých farmaceutických firem.

Stejně tak budeme v případě úspěchu v nadcházejících volbách usilovat o to, abychom stabilizovali počty lékařů a zdravotních sester. Nevidíme jako dlouhodobě udržitelné, aby např. zdravotní sestry byly „brány na hůl“, zatímco jejich pracovní výkony mnohdy vysoce přesahují očekávání.

Chceme ušetřit rovněž zavedením přesných kurzů při přepočtu hodnoty léčiv na předpis. V současné době je kurz pro výpočet ceny těchto léků nastaven na nesmyslných 31 Kč za euro!

Tereza Bernardová, volební lídr LEV 21 a místopředsedkyně strany

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Výborný: V této mimořádné situaci jsem  požádal o pomoc Evropskou komisi

8:19 Ministr Výborný: V této mimořádné situaci jsem požádal o pomoc Evropskou komisi

Místo obvyklých 130 tisíc tun letos tuzemští pěstitelé ovoce sklidí kvůli silným mrazům jen pětinu, …