ČPS: Pirátská europoslankyně vyzývá občany EU k akci

26.06.2013 5:30

Dne 24.6.2013 proběhla v přednáškovém sále Českého svazu vědeckotechnických společností debata o novém nařízení Evropské unie, které upravuje nakládání s osobními údaji. Toto nařízení je naprosto stěžejní pro zabezpečení soukromí občanů Evropské unie a tedy i České republiky. O novém nařízení přednášela švédská pirátská europoslankyně Amelia Andersdotter.

ČPS: Pirátská europoslankyně vyzývá občany EU k akci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Expředseda České pirátské strany Ivan Bartoš

Amelia Andersdotter, která sehrála významnou úlohu během celoevropského boje proti ACTA a zařadila se tak mezi deset nejvýznamnějších internetových aktivistů roku 2012, obhajovala na akci pořádané Pirátskou stranou nutnost přijetí nové evropské legislativy. Ta má za účel plošně posílit ochranu soukromí evropských občanů.

Čeho se nové nařízení a kampaň evropských Pirátských stran za jeho přijetí týká?

Máte právo vědět, co se děje s údaji o vaší osobě. Kdy a jak se takové informace o vás shromažďují a kdo k nim bude mít přístup. Toto nařízení dále upravuje způsob, jakým je dovoleno sledovat vás jako jednotlivce a využívat výsledky k ovládání vašeho chování.

Co jsou moje osobní údaje? Osobní údaje jsou veškeré informace o vás jako o člověkovi a vašem osobním životě. Tyto údaje mohou být shromažďovány a zpracovávány vládními agenturami a korporacemi. Chcete-li uvést několik příkladů: daňový a sociální úřad, nemocnice, zdravotnická zařízení, online obchody, sociální sítě, banky, veřejné služby, poskytovatelé internetových služeb, inzerenti, noviny, společnosti vydávající kreditní karty, mobilní operátoři. Více či méně všechny společnosti.

Jaktože o mně někdo sbírá data? Jakmile se dostanete do kontaktu s podniky, agenturami či úřady, začnou o vás shromažďovat různé údaje. Ty jsou uloženy v databázích. Tyto databáze jsou pak rozděleny mezi jednotlivé firmy nebo úřady a pokud máte smůlu, mohou unikat k lidem, kterým byste tyto informace v životě dát nechtěli.

Co s tím uděláme? Pirátská strana vám chce dát vládu nad vaší vlastní totožností a osobními daty! Důležitým základem naší demokratické společnosti je mít právo samostatně se rozhodovat.

Nedávné kauzy agentur jako NSA (National Security Agency, USA), GCHQ (Government Communications Headquarters, UK) nebo skandál okolo sledování rodiny expremiéra Petra Nečase, díky kterým byla veřejnost poprvé mediálně konfrontována s faktem, že je nepřetržitě pod dohledem, jsou pouze špičky ledovce. Ve skutečnosti probíhá na naše soukromí daleko více útoků a s nasazením nově připravovaných sledovacích systémů může snadno dojít ke zneužití všech mechanismů, které měly za účel "chránit naše bezpečí před teroristy".

"Amelia Andersdotter nyní navštěvuje členské státy EU a apeluje na politiky a občany, aby se o nařízení o osobních údajích zajímali. Čeští Piráti se k tomuto apelu rovněž připojují, vyzýváme proto všechny politické strany, aby místo handrkování se o posty ve vládě a sněmovně udělaly něco pro své voliče a přesvědčily své poslance v Evropském parlamentu, aby zajistili ochranu našeho soukromí," říká Ivan Bartoš, předseda Pirátů.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČPS

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…