Černý (KSČM): Ostudná armádní zakázka L-159 bude snad konečně uzavřena

04.01.2014 20:44

Vyjádření Alexandera Černého, stínového ministra obrany a poslance PČR za KSČM, k dnešnímu jednání vlády ve věci prodeje letounů L-159 a prodloužení nájemní smlouvy na armádní letouny Gripen.

Černý (KSČM): Ostudná armádní zakázka L-159 bude snad konečně uzavřena
Foto: repro ČT
Popisek: Poslanec KSČM za Olomoucký kraj Alexander Černý

Pokud opravdu dojde k prodeji bitevníků L-159 v rámci dnešního prohlášení ministra obrany, bude to sice na jedné straně úleva, ale na druhé straně zůstane obrovský vykřičník, který ostatně visí nad všemi armádními zakázkami. Pořízení bojového letounu L-159 patřilo mezi největší investiční akce armády a bohužel nelze než konstatovat, že to byla jedna z nejhorších investic v historii české armády. Mnohamiliardová zakázka stála daňové poplatníky mnohem víc než dokonce i kritici tohoto megalomanského projektu od začátku očekávali.

Smutné vyústění velkolepého projektu, kterým bylo zakonzervování 36 letounů v Aeru Vodochody, umocněné několikaletým marným hledáním kupce, bylo snad alespoň nyní definitivně ukončeno podpisem smlouvy, která tuto ostudnou kapitolu nehospodárnosti uzavře.

Co se týče armádních Gripenů, považuji dnešní rozhodnutí vlády v demisi, kterým přenechává možnost prodloužení smlouvy o pronájmu letounů budoucí nové vládě, za velmi rozumné. I když si nedovedu představit, že by nová vláda udělala něco jiného, než že prodlouží pronájem Gripenů. Kterákoli jiná varianta by totiž byla řádově dražší, což by si náš i tak napjatý státní rozpočet nemohl dovolit. Věřím však, že i pro novou vládu bude ochrana vzdušného prostoru ČR prioritou, stejně jako je prioritou pro KSČM.

Alexander Černý, stínový ministr obrany a poslanec PČR za KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…