Chovanec: Stojím za předsedou ČSSD, to ale neznamená, že nebudu používat vlastní rozum

02.07.2013 14:48

Rozhovor s hejtmanem Plzeňského kraje Milanem Chovancem.

Chovanec: Stojím za předsedou ČSSD, to ale neznamená, že nebudu používat vlastní rozum
Foto: Plzeňský kraj
Popisek: Ministr vnitra Milan Chovanec

Řada občanů naší země má nyní veliký problém zorientovat se v současné politické situaci. Téměř se zdá, že každý v politice má svůj díl viny...

Viníkem stávajícího stavu je jednoznačně pravice, jejíž vládnutí skončilo skandálem a slovo, které dali její představitelé pro předčasné volby, platilo přesně do té doby, než ho měli splnit. Úřednická vláda bude vládnout jen do té doby, než se najde 120 hlasů pro rozpuštění sněmovny a budou nové volby. Hlasy ČSSD jsou pro rozpuštění sněmovny. Občané mají právo znovu rozdat karty a vláda se po nich musí opírat o parlamentní většinu.

I ČSSD ale v posledních dnech změnila názor a nepůsobila jednotně. Nebo to vidíte jinak?

Strana je jednotná. Diskusi v ČSSD nelze vykládat jako její nejednotnost. Jsme demokratickou stranou, která se o věcech svého fungování normálně radí. Stojím za svým předsedou, to však neznamená, že nebudu používat vlastní rozum. Jsme sice nejsilnější strana, ale nedisponujeme většinou poslaneckých hlasů a musíme zvažovat různá řešení. Tím je i druhý pokus o sestavení vlády. I když tento postup nese mnohá rizika, osobně to vnímám jako další krok k předčasným volbám. Není to v žádném případě snaha o získání koryt, je to jen a jen snaha o aktivní řešení situace, kterou způsobila pravice v naší zemi.

Nemáte obavu, že rozhodování lidí ve volbách bude významně ovlivněno tím, co se děje v těchto dnech?

Na nás bude, abychom lidi přesvědčili, že jsme schopni vyvést zemi z krize, v níž se nachází. Přesvědčit je o tom, že s ČSSD mohou spojit svoji víru v budoucnost pro sebe i svoje děti. Na tom teď usilovně pracujeme a dotahujeme svůj volební program, který konkrétně popisuje možné řešení. Je to možná nudný politický přístup. Já ale věřím v moudrost lidí v naší zemi, kteří pochopí, že noví věrozvěsti nemohou uspět jen s lacinými hesly a výkřiky. I v politice platí a musí platit to, co v životě, tedy výsledky. Nabídneme svá řešení, která budou znamenat prosperitu a stabilitu pro naši zemi. K tomu cíli nevede jednoduchá a krátká cesta a kdo říká opak, tak ten lže. Na tento typ volebního klání se připravujeme.

Čeho konkrétně se ta Vaše řešení budou týkat?

Pravice věnovala minulé tři roky víc tomu, aby si okopávala kotníky, než správě země. Došlo k dramatickému oslabení státu a jeho fungování. Stát ztratil nástroje jak účinně kontrolovat věci potřebné pro běžný život lidí. Zde mám na mysli například kvalitu potravin. Zhoršilo se financování zdravotnictví a sociální péče. Úspory nemohou takto decimovat hasiče, policii, sociální a zdravotní služby atd. Z podstaty lze žít pouze chvíli a pak následuje neodvratný pád a jeho zastavení a obrácení trendu je mnohdy násobně dražší, než počáteční pseudoúspora. Potřebujeme nastartovat ekonomiku, potřebujeme nové zahraniční investice, které přinesou nová pracovní místa, potřebujeme také více a efektivně podpořit náš průmysl při vývozu jeho produktů. Bez podpory státu se jen těžko prosadí na stále náročnějších trzích jako je například Čína, Vietnam, Latinská Amerika nebo Turecko. Všechny země kromě nás to dávno pochopily a u nás snad už také nikdo nevěří, že vše vyřeší trh. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…