Dudek (ČSSD): sKarta končí, ale ještě není dobojováno…

11.08.2013 15:44

Poslanecká sněmovna KONEČNĚ, chce se zvolat latinské HEURÉKA, zrušila projekt tzv. karty sociálních systémú, sKarty, nebo též lidově sockartu.

Dudek (ČSSD): sKarta končí, ale ještě není dobojováno…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna ČR

Téměř po dvou letech pokud v to počítáme přípravu projektu a jeho spuštění v pololetí roku 2012. Mimo sociální demokracie a komunistů tehdy nikdo nechtěl slyšet o rizicích této akce, o problémech spojených s praktickou realizací, s velkými otazníky stran ochrany osobních dat držitelů této kartičky. Jako první proti ní z velké části aktivně vystoupili zaměstnanci Úřadu práce prostřednictvím a to je třeba připomenout odborových organizací. Upozorňovali na tato úskalí, technické, organizační i lidské problémy. Ne, s ministrem Drábkem jsme i s jeho Šiškou, jsme jako odboráři prostě nehnuli. Stála proti nám obrovská mašinérie, opírající se o maximální publicitu sdělovacích prostředků a všudypřítomného ministra s jeho ušetřenými stamilióny. Jedno přísloví říká, že nelze vykonávat potřebu proti větru, jiné říká cosi o božích mlýnech. Konečně v této věci zamlely.

Není však v rámci úřadů práce dobojováno, je zde velký problém s agendovými aplikacemi, které nejsou efektivní a zpomalují práci. Vítěze voleb čeká i nasycení personální podvýživy této instituce, dnes ministrem Koníčkem přislíbenými zaměstnanci. A samozřejmě i úvaha nad smyslem reorganizace v roce 2011. Nad její funkčností zda stávající struktura a množství agend není brzdou. A zda neodbřemenit tuto instituci od nepojistných sociálních dávek a vrátit tak dnes spíše vnímaného „Úřadu dávek“ jeho pravý smysl a poslání.

Mgr. Jan Dudek
OVV ČSSD v Prachaticích,
Člen sociální komise ÚVV ČSSD

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Dudek - profil

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

14:07 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k čtvrtečnímu projevu maďarského premiéra Viktora Orb…