Dušek (ČSSD): Češi mohou být s reformou společné zemědělské politiky spokojeni

16.01.2014 8:17

Rada ministrů zemědělství EU potvrdila konečnou podobu reformy společné zemědělské politiky.

Dušek (ČSSD): Češi mohou být s reformou společné zemědělské politiky spokojeni
Foto: cssd.cz
Popisek: Robert Dušek

Dohoda reformy Společné zemědělské politiky EU se ve své definitivní podobě dočkala posvěcení od Rady ministrů zemědělství EU, a to na konci minulého roku, pár týdnů po jejím schválení Evropským parlamentem. Samotná dohoda přináší významné změny. Reforma, která vstoupí v platnost v roce 2015, počítá se zastropováním přímých plateb pro velké podniky, to však zůstává na dobrovolné bázi členských zemí. Snižování přímých plateb u velkých příjemců více jak 150 000 Eur bude činit 5 procent z vyplacené částky, přičemž přímé platby budou určeny jenom pro aktivní zemědělce.

Kromě toho dojde také k „ozelenění“ přímých plateb, a to až do objemu 30 procent finančních prostředků, které může zemědělec obdržet v rámci přímých plateb. Plocha oblastí ekologického zájmu je stanovena na nejméně 5 procent orné půdy a nevztahuje se na trvalé kultury jako sady a vinice. V prvních dvou letech nebudou uplatňovány sankce za nesplnění ozelenění. Tato reforma vstoupí v platnost v roce 2015.

„Rada ministrů zemědělství EU potvrdila konečnou dohodu reformy společné zemědělské politiky, díky čemuž končí velmi tvrdá vyjednávání trvající téměř dva roky. Myslím si, že čeští zemědělci mohou být s výsledky spokojeni, jelikož se podařilo prosadit řadu priorit,“ říká Robert Dušek, člen Výboru pro zemědělství a rozvoj venkova Evropského parlamentu.

Dále upřesnil, že v součinnosti s českým ministerstvem zemědělství se podařilo dohodnout například dobrovolnost zastropování přímých plateb, snížení jejich degresivity ze 40 na 5 procent, a také snížení tzv. franšízy v rámci finanční disciplíny z 5 000 na 2 000 Eur. „Úspěch společné zemědělské politiky bude záviset od stavu finančních prostředků v rozpočtu EU a promítnutí této politiky do členských států EU,“ doplnil.

Každý rok se na Společnou zemědělskou politiku vynaloží zhruba 55 miliard Eur a zároveň jde již téměř 40 let o nejdůležitější společnou politiku EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

23:08 Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě