Dušek: Litevské předsednictví by mělo dokončit reformu společné zemědělské politiky

31.07.2013 19:33

Ačkoliv již koncem června letošního roku bylo na poli Evropské unie dosaženo politické dohody o hlavních bodech reformy společné zemědělské politiky (SZP), i nadále v této oblasti zůstává spousta otevřených bodů.

Dušek: Litevské předsednictví by mělo dokončit reformu společné zemědělské politiky
Foto: Redakce
Popisek: Robert Dušek

Nastupující litevské předsednictví EU tak bude muset usilovat o dokončení legislativní práce týkající se schválení této reformy a jejího vstupu v platnost.

Zvláštní pozornost bude věnována přijetí návrhu (ve shodě s Evropským parlamentem), který stanoví nezbytná přechodná ustanovení SZP v roce 2014. Ta mají zajistit hladký přechod na novou podobu SZP v nadcházejících letech.

„Domnívám se, že dokončení projednávání legislativních návrhů k reformě společné zemědělské politiky je klíčovou prioritou EU. Z mého pohledu poskytuje složitě dosažený kompromis o SZP dostatečný základ pro dokončení legislativních návrhů v souvislosti s uzavřením dohody k víceletému finančnímu rámci,“ říká Robert Dušek, člen Výboru pro zemědělství a rozvoj venkova Evropského parlamentu.

V EU ovšem platí, že pokud není dojednáno vše, v podstatě není dojednáno nic. V této souvislosti v Evropském parlamentu panuje názor o nezbytnosti otevření jednání o otázkách souvisejících s dlouhodobým rozpočtem EU, který tvoří součást těžce vydobytého kompromisu. Jedná se například o zastropování nejvyšších přímých plateb a převodu prostředků mezi pilíři. S tím však zásadně nesouhlasí Rada EU, sdružující ministry zemědělství jednotlivých členských států.

„Nechtěl bych znovu otevírat politická jednání ukončená v červnu. V současné době je nutné zaměřit se na uzavření jednání o přechodných ustanoveních SZP pro rok 2014, aby evropští zemědělci věděli, s čím mohou od příštího roku počítat,“ upozorňuje Robert Dušek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…