Eybert (ODS): Protikorupční tažení nesmí zablokovat život obcí

17.10.2013 11:35

Rád bych se ohradil proti vyznění článku, který MF Dnes zveřejnila v sobotu 12. října pod titulkem „Senát povolil malou domů“.

Eybert (ODS): Protikorupční tažení nesmí zablokovat život obcí
Foto: senat.cz
Popisek: starosta Chýnova Pavel Eybert (ODS)

Zásadně odmítám tvrzení autora, že Senát rozebral zákon o veřejných zakázkách a že na základě schválených změn budou zakázky zadávané obcemi probíhat netransparentně.

Zaprvé odhlasovaná změna nepředstavuje žádný nahodilý výmysl, protože senátoři pouze vrátili limity pro zadávání veřejných zakázek podle jednodušších pravidel ke stavu na začátku tohoto roku. Za druhé nejde o nečekaný krok, protože praxe ukázala, že zpřísněná pravidla v mnoha obcích zablokovala, nebo minimálně výrazně zkomplikovala například provádění drobných stavebních prací, jako třeba letní prázdninové opravy ve školách, nebo opravy chodníků.

Vzhledem ke zdlouhavému výběrovému řízení se také značně komplikují opravy místních komunikací, které jsou nevhodně prováděny až v podzimních měsících, přestože se s výběrem dodavatelů začalo již na začátku roku. Je obrovský rozdíl zadávat veřejné zakázky na malých obcích, nebo ve městech, která mají dostatek kvalifikovaných úředníků specializovaných jen na část legislativy pro obce.

Zkrácení doby výběrových řízení u menších zakázek je klíčové i pro úspěšné čerpání dotačních titulů – složitá výběrová řízení totiž znamenala, že města a obce nestíhaly realizovat podpořené projekty v čase, ke kterému se zavázaly, a musely peníze často vracet. Nová pravidla podpořená ODS tak obecním rozpočtům ušetří peníze.

Úplně jinou kapitolou je povinné zveřejňování smluv uzavíraných obcemi na internetu, které autor článku zaměnil s pravidly pro zadávání veřejných zakázek. S tímto krokem ODS v zásadě nemá problém, opakovaně jsme ale již v minulém volebním období upozornili, že tato povinnost musí být zakotvena v jednom zákoně a být v souladu s dalšími informačními povinnosti, které mají obce na bedrech již dnes. Zároveň jsme stejně jako Svaz měst a obcí toho názoru, že tato povinnost by se měla omezit na smlouvy s plněním nad 50 tisíc korun.

Osobně jsem vždy podporoval opatření, která přispějí k otevřenosti a průhlednosti nakládání s veřejnými prostředky. Výše limitů ve výběrových řízeních sama o sobě nemá vliv na korupci, vždy jde o to, jak je prováděna kontrola, a kontrolovat násobně více výběrových řízení je také problém. Sebelíp míněné protikorupční tažení ale nesmí zastřít diskuzi nad praktickými dopady kroků, které jsou pod jeho tlakem přijímány.

Pavel Eybert, senátor za ODS a starosta města Chýnov

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…