Fiala (Úsvit): Vánoční dárek ČNB – pro nás vyšší ceny, pro banky vyšší zisky

14.11.2013 5:28

Česká národní banka provedla intervence s cílem oslabit českou korunu. Uváděnými důvody jsou podpora exportu, neplnění inflačních cílů, ochrana před deflací a prostřednictvím exportu podpora hospodářského růstu. Tak já nevím, jsem z toho zmatený.

Fiala (Úsvit): Vánoční dárek ČNB – pro nás vyšší ceny, pro banky vyšší zisky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Radim Fiala

Především je nutné říct, že ČNB v poslední době zlevnila peníze fakticky na nulu. Banky, které nám půjčují, už neplatí ČNB téměř žádný úrok. Ještě v roce 2008 platily banky 3 až 4 % lombardního úroku z peněz, které jim půjčila naše centrální banka. Dnes je to 0,25% lombardního úroku. Česká národní banka tedy zlevnila naši měnu na bankovním trhu téměř na nulu, jako nástroj k překonání krize. Marně! Je na místě ptát se, jak zlevnily banky úvěry pro firmy a občany? Také desetkrát? To sotva.

Tento pokles byl především příležitostí pro bankéře a lichváře. Firmy si půjčují překlenovací úvěry za 7% a občany drtí lichváři 20% úrokem. Nejsem ekonomický teoretik, ale nevěřím v prospěšnost inflačních cílů. Nevěřím, že plánované znehodnocování měny je správná cesta. K čemu potřebují občané znehodnocování měny o cca 2 až 3% ročně? Ničí to jejich úspory. Jsou dnes pro bankéře vůbec zajímaví spořiví občané? Nejsou! Naši bankéři dostávají peníze od ČNB za úrok 0,25%, proč by si proboha půjčovali od lidí, kteří chtějí úrok alespoň 2 – 3%, aby jim jejích peníze nepožírala inflace? Ta samá inflace, která je způsobena ČNB! Bankéři potřebují zadlužené občany, ti jsou dnes zdrojem jejích zisku.

Slyším strašení deflací (snižováním cen). Nejsem ekonomický historik, ale když Ford začal dělat svůj pověstný vůz model T za neuvěřitelně levných 300 dolarů, tak to byl zásadní krok směrem k prosperitě automobilního průmyslu, ne příznak úpadku a ekonomické krize. Nechci provokovat, ale před dvaceti lety stál mobil 50000 Kč a dnes 900 Kč a mně to přijde dobře. A zatím to rozhodně nevypadá na úpadek tohoto byznysu. Naopak mi přijde špatně, když některé jiné komodity za tu dobu násobně zdražily.

Jsem tak naivní, že považuji snižování cen za logický důsledek zvýšení produktivity práce? Zvyšování produktivity práce a technický pokrok ve výrobě byly přece základními nástroji hospodářské prosperity a zisku. Zisku, který jediný přináší zdravý růst mezd a jediný může tvořit zdravé investice. Zřejmě to už neplatí! V České republice je podstatou investic dotační přerozdělení daní občanů a zisk má ten kdo tyto daně ovládá a řídí. Lidé ale už nechtějí platit stále vyšší a vyšší daně. Nemají peníze a tak se brání. Chtějí kupovat levněji a levněji kupují, když mohou. Třeba v zahraničí. Dovolím si surovou spekulaci. ČNB neřeší žádné složité koncepce. Prostě před vánoci zdražila lidem vánoční nákupy v zahraničí. Chtějí, aby lidé kupovali doma zboží, které zdražili zvýšením DPH.

Všichni víme, že doba nákupů našich sousedů u nás je minulostí. Dnes si jedou nakoupit do zahraničí naši občané. Ceny jsou tam levnější a zboží kvalitnější. Vyhnala je tam špatná hospodářská politika naších vlád. Politika zvyšování daní. Reakce ČNB je tedy ekonomické zadrátování hranic pro občany. Ještě před několika dny nás jednou euro stálo 25,8 korun, teď je to skoro rovných 27. Zpátky domů a kupujte doma a dráž. Potřebují vybrat daň z přidané hodnoty a spotřební daně. Lidé musí doma zaplatit ceny zvýšené o vyšší daně. Pokud na to nemají peníze tím lépe! Mohou si půjčit v nějaké bance. Banky je mají dnes od ČNB za babku. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

14:07 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k čtvrtečnímu projevu maďarského premiéra Viktora Orb…