Hejtman Chovanec: Dohoda k projektu Člověk v popředí zájmu podepsána

28.08.2013 18:30

Hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec a vládní prezidentka Horní Falce Brigitta Brunnerová podepsali 28. srpna 2013 na Krajském úřadě Plzeňského kraje dohodu k projektu Člověk v popředí zájmu. Ten má řešit nedostatek odborných pracovních sil v obou regionech.

Hejtman Chovanec: Dohoda k projektu Člověk v popředí zájmu podepsána
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Chovanec, hejtman Plzeňského kraje

Sousední regiony Plzeňský kraj a Horní Falcko, které pojí společná historie a množství vzájemných kulturních a hospodářských kontaktů, se potýkají s masivním úbytkem obyvatel, a tedy i odborných pracovních sil. Projekt Člověk v popředí zájmu má pomoci řešit tento společný problém, který začíná být citelný už v současné době.

Podle údajů Obchodní a průmyslové komory pro Horní Falcko a Kelheim chybí v jejím okrese již v letošním roce více než 15.000 odborných pracovních sil a podle předpokladů by se toto číslo mělo v roce 2030 zvýšit až na 50.000. V Plzeňském kraji je situace podobná. Zde je podle průzkumů mezi velkými podniky v Plzni a okolí letos v technických oborech zapotřebí 2.000 osob. Již během několika příštích let významně vzroste počet neobsazených pracovních míst, což bude mít nepříznivý dopad na hospodářský výkon regionu.

Hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec a vládní prezidentka Brigitta Brunnerová dnes svým podpisem deklarovali, že chtějí společně realizovat projekt, který má problém nedostatku odborných pracovních sil řešit. „Podepisujeme partnerskou dohodu k projektu, který má navázat na dosavadní úspěšné projekty s Horní Falcí. Jsme na začátku dlouhé cesty k podpoře technického vzdělávání a budeme rádi, když se s námi naši bavorští partneři podělí o svoje zkušenosti," řekl hejtman Milan Chovanec. 

V období od února 2014 do května 2015 by se měl uskutečnit tzv. vývojový projekt, jehož výsledkem bude koncept, který popisuje a analyzuje aktuální situaci a zároveň obsahuje konkrétní plány a vhodná opatření k dosažení hlavního cíle projektu, tj. zajištění dostatku odborných pracovních sil v regionech Plzeňský kraj a Horní Falc.

V rámci vývojového projektu se uskuteční dva workshopy na německé a čtyři na české straně. Témata českých workshopů se budou týkat témat:

  1. Personální marketing: vytvoření společného marketingu pro oba regiony za účelem získání a udržení odborných pracovních sil pro podniky.
  2. Matching: propojení nabídky a poptávky na přeshraničním trhu práce, například prostřednictvím dvojjazyčné online burzy pracovních příležitostí či veletrhů práce.
  3. Kontaktní sítě: výměna zkušeností, transfer znalostí a spolupráce mezi regionálními podniky s přeshraničním zaměřením.
  4. Vzdělávání: další rozvoj a podpora přeshraničních vzdělávacích struktur ve spolupráci se školami, vysokými školami, podniky a dalšími zařízeními, posílení výuky němčiny či češtiny na obou stranách hranice.

Finanční náklady české části projektu dosáhnou 390 tisíc Kč., přičemž 85% bude financováno z prostředků EU z programu Interreg IV, 10% půjde z rozpočtu Plzeňského kraje a 5% ze státní ho rozpočtu ČR.

Koncept má být k dispozici do konce května 2015 a má v jednotlivých dílčích oblastech sloužit jako základ pro stejnojmenný projekt realizační, který už by měl zavést konkrétní opatření směřující k zajištění dostatečného počtu pracovních sil. Tento realizační projekt by měl být financován z programu přeshraniční spolupráce pro období 2014 – 2020.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Plzensky-kraj.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…