Hojda (KSČM): Distribuce pohonných hmot - "pomoc drobným podnikatelům"?

02.12.2013 5:29

Vyjádření Pavla Hojdy, stínového ministra dopravy, průmyslu a obchodu KSČM, k likvidaci menších distributorů pohonných hmot.

Hojda (KSČM): Distribuce pohonných hmot - "pomoc drobným podnikatelům"?
Foto: KSČM
Popisek: Pavel Hojda

„Předchozí koalice ve Sněmovně prosadila návrh zákona, který má zamezit úniku DPH při distribuci pohonných hmot. Je zcela jasné a prokazatelné, že systém registrace distributorů byl více méně formální a registrovat se mohl v rejstříku prakticky každý. Protože je český podnikatel vychytralý a hledá skulinky, jak obejít daňové zákony, aby na to celní správa a daňový správce nepřišel, vymyslela „česká mozkovna“ daňový únik na DPH jako hrom.

K úniku se používaly tzv. spící registrované firmy a ještě během transportu pohonných hmot na čerpací stanice došlo k tzv. několikerému přeprodeji přes „spící distributory“, kteří následně zkrachovaly a nezaplatili DPH. Takto stát přicházel o poměrně značnou část daňových výnosů. Bývalá koalice na návrh ministerstva průmyslu a obchodu předložila do sněmovny návrh novely zákona, který měl znemožnit tento daňový únik. Myšlenku samozřejmě podporovaly všechny strany ve sněmovně. Ovšem provedení a konečné schválení v samém důsledku sice zabrání daňovým únikům z DPH, ale současně s tím likviduje drobné distributory, kteří se chovali řádně a řádně odváděli DPH.

Proč to píši? Píši proto, že jsem navrhoval změnu zákona za KSČM tak, aby distributoři, kteří prokazatelně za poslední dva roky obchodovali s průměrným množstvím pohonných hmot a nedopustili se žádného daňového přestupku, nemuseli skládat 20 miliónovou kauci. Jako důvod jsem uvedl při přednášení v Hospodářském výboru, a poté i na plénu ve Sněmovně, že pokud bude přijat původní návrh, budou likvidováni spolu s nepoctivými i drobní poctiví distributoři.

Bohužel byl přijat zákon v původním znění a dopad podle dosavadních výsledků je zatím následující. Z cca necelých 2000 distributorů registrovaných k 31. 12. 2012 jich je nově registrovaných se zaplacenou kaucí necelých 150. Pokud vezmeme v úvahu, že se hovořilo o cca 500 distributorech, kteří byli aktivní a řádně platili daně, pak můžeme říci, že návrhem zákona bez úpravy bylo zlikvidováno celkem 350 poctivých drobných distributorů. Asi nebudeme ronit slzy nad tzv. spícími firmami (jedná se asi o 1500 takových firem), ale dopad na poctivé malé distributory byl likvidační.

Jaký to rozpor mezi vyhlášeními bývalé pravicové koalice, že je zapotřebí podporovat zejména malé a živnostenské podnikání oproti velkým a nadnárodním firmám. Plně souhlasím s tím, že je nutné postupovat velmi tvrdě a přísně tam, kde je možnost úniku příjmu daní do státního rozpočtu, ale nerozumím tomu, proč se při tom musí likvidovat podnikatelé, kteří respektují zákony a zajišťují obživu nejen pro sebe a rodinu, ale mnohdy i pro další pracovníky.

Co říci závěrem. Nelze věřit vyhlášením o podpoře malého a středního podnikání, když se přijímají zákony nahrávající těm, kteří mají silnou kapitálovou podporu nebo si dokonce mnohdy podvodným jednáním v distribuci zajistili takový kapitál, že jim už novela zákona o distribuci pohonných hmot nemůže nijak jejich „podnikání“ ohrozit. Mají pravdu ti, kdož hovoří o tom, že nepoctiví se přesunou do jiných oblastí podnikání, kde je stejně jednoduché neodvádět daně.“

Pavel Hojda, stínový ministr průmyslu, obchodu a dopravy KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

6:03 Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

Kdo nás osvobodil? A komu to nemáme zapomenout? Snad nám ministryně Černochová napoví!