Hubáčková (KSČM): Učebnice k výchově, nebo na kšeft?

23.09.2013 17:49

Dříve byla učebnice pro žáky a studenty svatyně. Říkávalo se – co je psáno, to je dáno. Nepamatuji si, že by někdo zpochybňoval to, co bylo v učebnici napsané. Pokud žáci či studenti měli z jakéhokoliv důvodu měnit školu, nemuseli se bát toho, jakou učebnici, od kterého konkrétního vydavatele, bude škola využívat k výuce. Bohužel, dnes to tak není.

Hubáčková (KSČM): Učebnice k výchově, nebo na kšeft?
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Ministerstvo nemá problém se schválením i několika učebnic od různých vydavatelů. Takže, ani tak v důsledku nezáleží na kvalitě, na zpracování, či »věhlasu« konkrétního autora nebo kolektivu autorů nabízené publikace, ale vlastně »jen« na schopnosti prodejce »vnutit« škole jím nabízený produkt. Myslíte, že toto přeháním?

Nikoliv, ještě přichází další vyšší stupeň absurdity. A to v případě, že učebnici sponzoruje nějaká zámožná nadnárodní firma, která ovšem nezapomene na několika stránkách vnutit čtenáři, jak zrovna ona je ta nejlepší a nejkvalitnější. A ani se nikdo nepozastaví nad tím, že v učebnici pro kuchaře se spíše dává důraz na úsporu času nahrazením kvalitního vaření nějakým polotovarem!

Možná se dočkáme i toho, že v učebnici pro automechanika bude odkaz, aby se v případě poruchy obrátil na odborný servis. Prostě, ať si různí pseudomodernisté říkají, co chtějí, ale určitá kontrola a jasně daný řád, v kombinaci s odborným dozorem nad učebnicemi, měl smysl. A kde více než při výuce a vzdělávání dětí by toto mělo platit?

Gabriela HUBÁČKOVÁ, vedoucí kandidátka do Poslanecké sněmovny, Ústecký kraj

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

18:09 Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

Návštěvníci pražských náplavek se mohou těšit na nové místo k zábavě, odpočinku a kreativnímu vyžití…