Ingr (Úsvit): Dnešní systém dotací je tunel. O rozdělování by měli rozhodovat občané

22.09.2013 9:41

V médiích již poněkolikáté proběhly informace o problematických Regionálních operačních programech (ROP). Aktuálně Evropská komise hrozí pozastavením financí pro ROP Střední Čechy. Podle starosty jihomoravské obce Pasohlávky a kandidáta hnutí Úsvit přímé demokracie Tomáše Ingra by se dotace měly zcela zrušit a nahradit spravedlivějším přerozdělováním peněz.

Ingr (Úsvit): Dnešní systém dotací je tunel. O rozdělování by měli rozhodovat občané
Foto: red
Popisek: Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury

"V současnosti vnímám otázku poskytování dotací jako velmi problematickou. Ze zkušeností mohu tvrdit, že pro všechny občany této země by bylo vhodné, aby se dotace zcela zrušily. Ať dotační peníze dostanou přímo obce, kde by si lidé v referendech odhlasovali, co za ty peníze pořídí, co dají na činnost svých organizací, atd.," říká Ingr.

 Při rozdělení dotačních financí by se podle jihomoravského kandidáta mohlo zohlednit například to, co daná obec či město zařizuje, zda má školu, školku, hasiče, nemocnici nebo jaký katastr obhospodařuje. Rozdělení v rámci jednotlivých obcí či měst by pak proběhlo buď formou referenda, které hnutí Úsvit prosazuje, nebo by rozhodovalo zastupitelstvo obce.

Určitá část peněz by se nějakým procentuálním podílem musela rozdělit i mezi podnikatele. "Na to by vznikly přímo v obcích komise složené z veřejné správy, podnikatelů a veřejnosti. A tam by rozhodli. Tímto způsobem by zcela legitimním způsobem bylo vyřešeno to, že finance budou rovnoměrně rozprostřeny v každé obci a občané obce budou mít možnost rozhodovat o svém rozvoji," doplňuje starosta Pasohlávek.

Dnes musí obce v rámci získávání dotací mezi sebou soupeřit a také vnímáme, že pokud je starosta členem určité politické strany, která zrovna vládne, je daná obec v rámci dotací úspěšnější než obec, kde je např. nezávislý starosta.

"Dnešní systém dotací je jeden z největších tunelů. Tolik, co se peněz rozkrade, kolik se na tomto systému živí lidí, firem, atd. To jsou všechno peníze, o které v rámci budování obcí, regionů i státu přicházíme. Mohu zmínit např. problémy v rámci čerpání dotačních financí z tzv. ROPů, dále dotace v rámci tzv. MASek (i v těchto dotačních titulech čerpají pouze určité skupiny podnikatelů a ostatní bohužel mají smůlu)," dodává Ingr.

Dotace by samozřejmě musely v určité míře zůstat alespoň pro zajištění národních zájmů, jako je budování koridorů železnic a silnic a také státního průmyslu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…