Ingr (Úsvit): Za předražené stavby dálnic může i korupce

22.10.2013 7:38

Není velkou neznámou, že české dálnice jsou poněkud předražené. Podle zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu stojí vybudování kilometrového úseku v průměru 416 milionů, mohl by přitom být až o pětinu levnější. Jednu z příčin, proč tomu tak je, vidí kandidát hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury Tomáš Ingr i v korupci.

Ingr (Úsvit): Za předražené stavby dálnic může i korupce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dálnice, ilustrační foto

Nejvyšší kontrolní úřad před nedávnem zjistil, že české dálnice by mohly být až o pětinu levnější. Levněji se staví i v sousedním Německu, kde stavební náklady na kilometr dálnice činí 260 milionů korun, a jsou tedy ve srovnání o 27 procent nižší.

"Dle mého názoru je výstavba dálnic v naší republice dražší než v jiných zemích proto, že se u těchto zakázek jedná o miliardy korun a zákon o zadávání veřejných zakázek je šitý pro velké firmy. Ty se pak mezi sebou domlouvají a zakázky si mezi sebou rozdělují. I když to není prokazatelné, v praxi je tomu tak," míní Tomáš Ingr, trojka na jihomoravské kandidátce hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury.

Dalším problémem je i fáze projektování. Specializované firmy projektují v nejdražších možných variantách a navíc je většina těchto firem navázána na realizační společnosti, tudíž již v této fázi dochází k přemršťování zakázek. Otázkou také je, zda se projektuje opravdu potřebné nebo se projektují také další, nepotřebné stavební objekty.

Ingr podotýká, že nezanedbatelnou roli hraje často i korupce. "No a v neposlední řadě jsou dálnice drahé proto, že realizační firmy odvádějí příspěvky - úplatky - buď určitým osobám, nebo přímo politickým stranám," uzavírá starosta jihomoravské obce Pasohlávky a kandidát Hnutí Úsvit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Nebojte, plastová občanka bude vždy platit dál až do zániku vesmíru

6:16 Ministr Bartoš: Nebojte, plastová občanka bude vždy platit dál až do zániku vesmíru

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k digitalizaci.