John: Soudy by měly trestat spíš za útok než za nepřiměřenou obranu

21.01.2014 7:23

V § 29 trestního zákoníku, platného od 1. ledna 2010, se operuje s pojmy nutná obrana a krajní nouze. Praví se zde: „Čin jinak trestný, kterým někdo odvrací přímo hrozící, nebo trvající útok na zájem chráněný tímto zákonem, není trestným činem. Nejde o nutnou obranu, byla-li zcela zjevně nepřiměřená způsobu útoku.“

John: Soudy by měly trestat spíš za útok než za nepřiměřenou obranu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čestný předseda VV Radek John

Za poslední čtyři roky ale bohužel narůstá počet případů, kdy má více problémů se zákonem oběť útoku než samotný útočník. Hranice mezi tím, kdy útok ještě trvá a kdy již s jistotou pominul, je nebezpečně tenká. Stejně jako je těžké posoudit, zda se napadený  bránil nebo nebránil nepřiměřeně. Chcete-li odvrátit něčí útok, samozřejmě se snažíte být silnější než násilník a získat proti němu výhodu. Když vás někdo zezadu škrtí, v kritické chvíli jste schopni sáhnout po klacku nebo kameni, což je rozhodně lepší řešení než se nechat uškrtit. Bylo to přiměřené nebo nebylo, bude se řešit potom. A bylo by přiměřenější raději zemřít než se bránit nepřiměřeně?  A když vás někdo ohrožuje nožem a vy vystřelíte ze zbraně, pokud máte to štěstí, že nejste neozbrojenou obětí. Jaká pak bude soudní dohra? A když zločinec útočí na vaše blízké, budete chtít ochránit i je. Navíc pokud útok probíhá na vašem vlastním oploceném pozemku nebo ve vašem domě, je bez diskuse, kdo je v tu chvíli v právu. V USA je nedotknutelnost soukromého majetku svatá a v mnoha amerických státech soudy téměř vždy osvobodí osoby, které při jeho obraně usmrtily agresory.


U nás občané nemají kvůli nepříliš šťastné formulaci trestního zákoníku jasné právní záruky, že nebudou stíháni za újmu na útočníkově zdraví, pokud se mu ve strachu o majetek a život postaví. Zato mají jistotu, že policie je v okamžiku útoku neochrání. Stát tedy selhává v ochraně napadených, ale chrání útočníky. Není to trochu postavené na hlavu? Kdybyste v potemnělém obývacím pokoji v noci narazili na zloděje mávajícího šperhákem, udělejte mu raději horký čaj a nabídněte bábovku, když už si, chudinka, dal takovou práci dostat se dovnitř. Vyhnete se tak postihu za nepřiměřenou obranu. Pokud se ovšem zloděj nerozhodne, že nechce mít svědka svého zločinu a nezlikviduje vás.

Absurdita zákona, který chrání zločince a umožňuje kriminalizaci obětí se stala tématem semináře, který tento týden uspořádal v Poslanecké sněmovně poslanec Věcí veřejných David Kádner. Na semináři byly představeny dvě varianty návrhů novel zákona týkajícího se případné nepřiměřené obrany při útoku na majetek a životy občanů České republiky. Vycházejí z evropské právní praxe a navazují na úpravu zákona, kterou se ve sněmovně snažily prosadit Věci veřejné. Podstatou těchto návrhů je rozšíření definice nutné obrany i na situaci, kdy se člověk „brání v soukromí svého obydlí, za silného rozrušení, strachu, úleku a zmatku, způsobeného útokem.“ V předchozím volebním obdobím naše návrhy neuspěly, současná sněmovna snad bude mít více rozumu a postaví se na stranu slušných lidí. Aby se tak stalo, je třeba začít vyjadřovat veřejnou podporu návrhům na úpravu zákona definujícího takzvanou nepřiměřenou obranu. Strana Věci veřejné se proto rozhodla zorganizovat petiční akci na podporu legislativních snah poslance Věcí veřejných Davida Kádnera! Téma petice, se kterou se obrátíme ne českou veřejnost bude podpora změně zákona, která umožní trestat spíš za nepřiměřený útok, než za nepřiměřenou obranu! 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Evropa se musí vrátit od lobbistů k podpoře pracujících

10:21 Zaorálek (SOCDEM): Evropa se musí vrátit od lobbistů k podpoře pracujících

Směrnice o minimální mzdě, posilování kolektivního vyjednávání a posilování práv zaměstnanců – to js…