Kadlecová (ČSSD): Otázka udržitelnosti

16.06.2013 15:27

„Hlavní proud politiky v posledních desetiletích selhal. Návody na vyřešení situace a rozvoj vedou do neudržitelného stavu.“ Co myslíte, kdo vyslovil tuhle větu? Hádáte-li Slávka Popelku nebo nějakého jiného extrémistu, jste vedle.

Kadlecová (ČSSD): Otázka udržitelnosti
Foto: red
Popisek: Lenka Kadlecová

Výše uvedená slova pochází ze zprávy mezinárodní organizace Social Watch, která dohlíží na dodržování závazků, které státy přijaly na konferencích OSN o chudobě a o ženách. 
 
Právě postavení žen v současné společnosti přitom věnuje zpráva největší prostor. A veselé čtení to není – například se dozvíme, že se „Situace se vrátila o léta zpět“, nebo že „úsporná opatření ve veřejném sektoru ženy nutí přecházet na pracovní místa, která se mimo jiné vyznačují sníženými možnostmi kombinovat pracovní a rodinný život“, nebo že „Úspory na příspěvcích pro rodiny s dětmi trvale snížily příjmy všech žen starajících se o rodinu a negativně ovlivnily ekonomickou nezávislost žen. Největší ztráty utrpěly matky samoživitelky a samostatně žijící důchodkyně.“ Tedy podtrženo sečteno čteme v poněkud strojené, neosobní a právnické formě to, co kolem sebe každý den tak nějak pozorujeme.
 
Objevná přitom nejsou ani doporučení, která Social Watch Nečasovu kabinetu dává – namátkou začít řešit sociální bydlení, přestat nepromyšleně škrtat ve veřejném sektoru, či podporovat harmonizaci rodinného a pracovního života. Tohle všechno si uvědomují nejen třeba experti a občanští aktivisté, ale poukazuje na to i řada politiků z pravé strany spektra. Bohužel zatím pouze těch, které lze označit za řadové členy a kteří nežijí ve slonovinové věži, ale v realitě.
 
Otázka co s tím tak zůstává stále otevřená. Možnosti jsou de facto tři. Zaprvé – politici vládní koalice se konečně přestanou chovat asociálně a nebojím se říci zabedněně a alespoň pár měsíců před volbami dají na rady odborníků. Zadruhé – v horních patrech společnosti se sice nic nezmění, ale matky samoživitelky a další ohrožené skupiny zatnou zuby a těch pár měsíců do voleb to vydrží. Volební výsledky ovšem budou náladu ve společnosti věrně odrážet. No a ta třetí spočívá v tom, že se neudržitelnou situaci prostě nepodaří udržet.
 
Nevím jak vy, ale já si moc přeji, aby nastala ta první možnost. Tady totiž primárně nejde o politiku či jiné abstraktní pojmy, ale bez přehánění o to, co budou mít konkrétní rodiny v příštích měsících na stole či v jakém oblečení budou chodit konkrétní děti do školy. A mě se přitom vybavují slova z Čapkovy slavné eseje „Proč nejsem komunistou“, ke kterým se bez váhání připojuji: „Což můžete tak lhostejně připustit, že se má takhle žít ještě dva měsíce zimy, ještě dva týdny, ještě dva dny?“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

8:19 Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

Povolení výstavby větrných farem, solárních parků včetně souvisejících akumulačních stanic bude snaz…