Kalenda (KDU-ČSL): Přímá volba starostů a hejtmanů v České republice

07.09.2013 11:47

Po nedávném ropuštění Sněmovny se "k ledu" poroučel i připravovaný návrh zákona o přímé volbě starostů a hejtmanů. Co by však tento zákon pro české kraje a obce znamenal?

Kalenda (KDU-ČSL): Přímá volba starostů a hejtmanů v České republice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnost

Zákon o přímé volbě starostů a hejtmanů je dlouhodobým tématem, spor o to zda jej příjmout či nikoli se vede už téměř dvacet let. Na začátek nutno připomenout, že přímá volba starostů a hejtmanů není v České republice tradiční, tudíž se některé strany domnívají, že není potřeba ji zavádět.

Opak je však pravdou. Tohoto zákona potřeba je, avšak ne v takovém znění, které se připravovalo před rozpuštěním Sněmovny. V tomto zákoně totiž měl být zakořeněn maďarský způsob volby, tedy systém dvoukolové volby. Znamená to tedy, že bychom starostu, či hejtmana volili ve dvou kolech tak, jako volíme senátora. To osobně považuji za zbytečné plýtvání pěnezi. Stačilo by kolo jedno, jako je tomu na Slovensku. Zde platí většinový systém "winner takes it all", tedy "vítěz bere vše".

Druhým problémem tohoto zákona je to, že stejně jako senátor, byl by starosta nebo hejtman neodvolatelný, jelikož by musel získat nejméně 50,1% všech oprávněných voličů. V případě nesouhlasu občanů by se pak mohl ohánět tímto ziskem stejně tvrdě, jako se "přímou volbou" ohání prezident Miloš Zeman.

Rovněž by znamenalo, že v čele města, či kraje, zůstane celé následující čtyři roky, ať by byl, lidově řečeno "starostou sebeblbějším". V novém návrhu by tedy mělo být řečeno, že zastupitelstvo může starostu, či hejtmana odvolat tříčtvrtinovou většinou hlasů nebo může být o jeho odvolání rozhodnuto referendem. Proto je také nutné zavést zákon o všeobecném referendu.

Říkám tedy, že zákon o přímé volbě hejtmanů a starostů potřebný je. Je rovněž také důležité vést o novém návrhu diskuse s obcemi a kraji, dále pak s občany.

Úplně praprvnotní nutností je zavedení zákona o všeobecném referendu, bez něhož nelze uplatňovat odvolání starosty (primátora), či hejtmana občany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…