Konečná (KSČM): Když pravice inspiruje. Budujme školky!

13.09.2013 9:57

Pravice, ovšem ta německá, může být inspirativní v řešení velmi tíživého problému pro většinu mladých rodin.

Konečná (KSČM): Když pravice inspiruje. Budujme školky!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Konečná

Skoro bych nevěřila, že tohle vůbec vyslovím. Může za to tamní kancléřka Angela Merkelová, která stojí za tím, že prioritou státu je nyní budování školek před vyplácením příspěvku na péči o dítě. Pravice inspirací… Dost legrace. Merkelová a její křesťanští demokraté jsou proslulí vykrádáním programu levice. To platí i v tomto případě.

V České republice letos zůstalo nevyslyšeno téměř 59 tisíc žádostí o přijetí do školky. Odmítnutí rodiče museli hledat jinou alternativu, zaměstnávat babičky, najímat chůvy nebo prostě nechodit do práce. Řeč je přitom o rodinách, které jsou obzvlášť v době krize závislé na každé koruně. ?To je mimochodem jednou z hlavních příčin, proč máme nejnižší úroveň zaměstnanosti žen s malými dětmi v celé EU – u nás pracuje pouze 36 % matek s malými dětmi, například v zemích Skandinávie jich je 70 %.?Problém naoko připouštěla i zkrachovalá pravicová koalice, ovšem až na závěr svého vládního angažmá. Nejdříve provedla asociální atak, který mnohé rodiny a seniory přivedl na hranici bídy. Pak přišla s nápadem tzv. dětských skupin, jejichž zřízení a provoz by byly jednodušší a levnější než u klasických školek. Jako dočasné řešení by tyto hlídárny (avšak bez pravidel standardních školek) nebyly špatným nápadem. Převálcovaly je však korupční a milenecké aféry a "reformy", nemohly ukázat, jestli je v nich alespoň něco dobrého.

Přitom k tomu nemuselo dojít. Řada z nás má ještě v paměti, jak se zejména v druhé polovině devadesátých let pod dohledem pravice a posléze často i sociální demokracie rušila jedna školka za druhou. Neslyšely na argumenty, že demografický vývoj se může měnit, že může opět přijít populační boom, že narušený do té doby dobře fungující síť předškolních zařízení se bude v případě potřeby těžko opět stavět na nohy…

Jediným dlouhodobým řešením jsou samozřejmě investice na budování plnohodnotných mateřských škol. Nejen kvůli rodičům, ale také kvůli lepšímu vývoji dětí, jejichž vývoji pohyb v kolektivu a kvalitní předškolní program nepochybně prospěje. A tuhle prioritu, jak jsme se měli možnost přesvědčit, od pravice neočekávejme.

Ing. Kateřina Konečná (KSČM)

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kettner (SPD): Prosím vás, už si aspoň přestaňte hrát na demokraty

21:03 Kettner (SPD): Prosím vás, už si aspoň přestaňte hrát na demokraty

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě