MK: Nostický palác dnes poprvé v historii hostí filmovou premiéru

28.08.2013 16:21

Večer bude slavnostně uveden film „Pušky, puky, pivo a psi“.

MK: Nostický palác dnes poprvé v historii hostí filmovou premiéru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Jiří Balvín

A o čem film se svérázným názvem „Pušky, puky, pivo a psi“ pojednává? Je velmi specifickou zprávou o životě hokejových profesionálů za socialismu a v dosavadní tvorbě česko-amerického scénáristy, spisovatele a režiséra Jana Ch. Nováka představuje výrazný mezník.  

Je totiž zcela odlišný, než dosavadní páně Novákova tvorba a nepodobá se ani jeho knihám (Zatím dobrý, Milionový jeep, Samet a pára, Hic a kosa v Chicagu etc.), ani jeho dokumentům (Občan Havel přikuluje, Občan Havel jede na dovolenou), ani jeho scénářům (Valmont, Amadeus, Báječná léta pod psa), natož jeho divadelním hrám (Aljaška, Tolstoj a peníze etc.). A přestože se může na první pohled zdát, že film řeší ryze maskulinní a sportovní problematiku, jde mj. o velmi zajímavou sociologickou sondu do let nedávno minulých.

Pýchou komunistů byla Československá lidová armáda a pýchou armády byli sportovci. V hokeji bojovala za vlast především Dukla Jihlava. Dokumentární film Pušky, puky, pivo a psi podává unikátní svědectví o armádním hokeji v letech 1948 až 1989. A často z toho vychází groteska, plná nečekaných objevů. "Mě do tanku nedostanete! Já jsem tady kvůli hokeji a ne abych si v tom vašem bordelu v tanku urazil prsty," vzbouřil se veliteli útvaru legendární obránce Jan Suchý - přesto to časem na vojně dotáhl na majora. A kdo by si pomyslel, že se kolektivní duch utužoval v česneku naloženým psem s bramborovým knedlíkem?
O svých potížích s vojenskou disciplínou, foukáním do balonku před tréninky, výjezdy na Západ i estébáckými "očky" tu vyprávějí více než dvě desítky nejlepších hokejistů: od Gustava Bubníka přes Jozefa Golonku, Milana Nového až po Dominika Haška. Autorům se navíc podařilo před kamerou rozpovídat i klíčové funkcionáře: svůj pohled na studenou válku tu líčí někdejší náčelník generálního štábu Miroslav Vacek a o útěcích do „kapitalistické ciziny“ mluví plukovník Ivan Kodaj.
Filmařská dvojice Jan Novák a Adam Novák, otec a syn, natočila svůj třetí dokument podobným stylem jako svůj předchozí "akční film o lásce k pivu" Občan Havel přikuluje. Otevřené výpovědi hokejových legend prostříhávají se surrealistickými skvosty komunistické propagandy z archivů Armádního filmu.
"Mě hokej fascinuje tak od šesti let, když jsem na něj s tátou začal v Kolíně chodit," říká Jan Novák. "Takže pro mě bylo zážitkem si popovídat s většinou legend československého hokeje. Ale při natáčení mě zajímal hlavně běžnej provoz kolem hokeje, třeba jaký to bylo prodat zápas... Anebo všechny ty paradoxy života za komunismu, třeba jak jedni z nejlepších sportovců na světě, kteří na Západě nastupovali proti dolarovejm milionářům, chodili na brigády do JZD a pašovali vodku do Švédska, aby mohli přivést manželkám Persil."

Premiéra: 28. srpna 2013, nádvoří Nostického paláce, Ministerstvo kultury České republiky
Produkce: Prague Productions & Chicago Motion Pictures
Režie: Jan Novák & Adam Novák
Scénář: Jan Novák
Kamera: Adam Novák
Střih: Jan Novák & Vasilis Skalenakis
Hrají: Armádní generál Miroslav Vacek, vojín Gustav Bubník, četař Jozef Golonka, vojín Luděk Bukač, major Jan Suchý, plukovník Jaroslav Holík, náčelník armádního sportu Ivan Kodaj, svobodník Richard Farda, svobodník Milan Nový, podpraporčík Jiří Holeček, lapiduch Peter Šťastný, plukovník Stanislav Neveselý, četař Vincent Lukáč, četař Dominik Hašek, svobodník Jiří Hrdina, svobodník Peter Ihnačák, vojín Petr Klíma, vojín František Musil, kapitán Oldřich Válek, major Jaroslav Walter, poručík Bedřich Ščerban, četař František Kučera, četař Vladimír Růžička, dvoupeckový střední útočník Petr Kameš a další
Přístupnost: vhodné nejen pro sportovní veřejnost
Žánr: dokumentární veselohra
Stopáž: 77 minut
Formát: HD na DVD
Web: www.puskypuky.cz
Facebook: facebook.com/Puskypuky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo kultury

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…