MSp: Stát zvýší finanční podporu pro oběti trestných činů

01.08.2013 18:59

Dnešního dne nabývá účinnosti zbývající část zákona o obětech trestných činů. Nový předpis z dílny ministerstva spravedlnosti přináší poškozeným kromě výrazného rozšíření procesních práv i nová pravidla týkající se peněžité pomoci.

MSp: Stát zvýší finanční podporu pro oběti trestných činů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Rusnokovy vlády Marie Benešová

Zjednodušuje se systém posuzování oprávněnosti nároku a zvyšuje se maximální výše jednorázové finanční podpory na 200 000 Kč. Nově bude také možné vyplácet příspěvek na terapii týraným dětem a obětem trestných činů proti lidské důstojnosti v sexuální oblasti.

Na proplacení peněžité částky ke zmírnění dopadů trestného činu v sociální oblasti mají právo jak oběti, kterým byla trestným činem způsobena škoda na zdraví, tak pozůstalí po oběti, která následkem trestného činu zemřela.

Na rozdíl od předchozího zákona o peněžité pomoci obětem trestné činnosti nemusí podle nové právní úpravy tito poškození prokazovat výši tzv. bodového hodnocení vytrpěné bolesti. Ministerstvo spravedlnosti bude při posuzování žádostí vycházet z intenzity způsobené zdravotní újmy zachycené ve spisech orgánů činných v trestním řízení či v lékařské dokumentaci.

O žádostech o peněžitou pomoc bude ministerstvo spravedlnosti rozhodovat ve správním řízení. U žádostí o peněžitou pomoc doručených ještě za účinnosti zákona o peněžité pomoci obětem trestné činnosti (zákon č. 209/1997 Sb.) zahájí ministerstvo správní řízení podle nového zákona o obětech trestných činů (zákon č. 45/2013 Sb.) z úřední povinnosti a účastníky řízení o tom vyrozumí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo spravedlnosti

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.