Mach (Svobodní): Nejsme dobytek – nechte nás jíst po svém

19.08.2013 13:18

Lidové noviny publikovaly text „Neřesti Čechů přijdou stát na miliardy“. Podstatou článku je tvrzení, že důsledky kouření, obezity a pití alkoholu nás stojí na výdajích za léčení a ušlých příjmech ročně 520 miliard a že je na čase zavést nové regulace životního stylu.

Mach (Svobodní): Nejsme dobytek – nechte nás jíst po svém
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonom Petr Mach

Lidové noviny vycházejí z článku MUDr. Marie Nejedlé ze Státního zdravotního ústavu, která dává k inspiraci různé bizardní zákazy a příkazy: že prý v Tasmánii chtějí zakázat prodej cigaret všem lidem narozeným po roce 2000, v Lotyšsku stát zakázal kouřit v domácnostech s dětmi, ve Francii zakázali ve školách jídlo nošené z domova a automaty na svačiny a děti musí jíst ve školních jídelnách jídla sestavená podle zásad zdravé výživy. Podle autorky se těmito zákazy a příkazy dá docílit zdravějšího životního stylu lidí a ušetřit miliardy ve státním rozpočtu i v kapsách lidí.

Nevěřím paní doktorce, že spočítala správně finanční dopady kouření, alkoholu a obezity, ale to není podstatné.

Polemizovat chci s filosofií článku, který v podstatě pojímá stát jako kravín a obyvatele jako dobytek. Kdybychom vlastnili chov krav a naše krávy se stravovaly špatně a měly v důsledku špatné mléko a maso, měli bychom jim zlepšit stravu a životní podmínky. To dává smysl.

My ale nejsme stádo dobytka. My jsme lidé, kteří jsou schopní se svobodně rozhodovat a měli by nést důsledky. Stát není náš rodič ani majitel. Budu-li nezdravě jíst a připravím-li se tím o možnost pracovat, bude to především moje újma.

Někdo může namítat, že náklady léčby se skrze státní zdravotní pojištění přenášejí na lidi, kteří platí ze svého příjmu pojištění, žijí zdravě a péči nečerpají. To ale není vina kuřáků. Stačí umožnit konkurenci ve zdravotním pojištění – až pak by se ukázalo, jestli bude kuřák nebo tlustý člověk platit větší pojištění.

Nesnažme se určovat lidem, co mají jíst. Nechme naopak lidem svobodu volby životního stylu, která musí být vždy spojena s osobní odpovědností.

Osobně se divím lidem, kteří skoro nesportují, jedí nezdravě, kouří a koukají v televizi na podivné věci. Nezávidím jim ani chození k doktorům, ani to, že mohou umřít předčasně. Ale respektuji jejich volbu. Snaha vnutit lidem „zdravý životní styl“ je nerozlučně spojená s potlačením osobní svobody.

Koneckonců děti, které dnes a denně raději volí stravování ve fastfoodech a odmítají školní jídelny s nutričně vyváženou stravou, to nedělají jen kvůli chuti, ale i kvůli svobodě. Vlastně fandím dětem, které se občas po škole najedí po svém. Myslím, že z takových jednou něco bude. Možná některé z nich tu a tam podlehnou některým neřestem, ale zachovají si ducha svobody a nebudou chtít paternalistický stát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

6:23 Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

Vláda projednala legislativní ukotvení statusu umělce. Hlavním cílem předloženého návrhu je předevší…