Marková (KSČM): Neodpovědný přístup ministerstva může omezit dostupnost zdravotní péče

24.11.2013 21:32

Komentář k přesčasům lékařů.

Marková (KSČM): Neodpovědný přístup ministerstva může omezit dostupnost zdravotní péče
Foto: Hans Štembera
Popisek: Soňa Marková

Země Evropské unie se už v roce 2008(!) dohodly na maximální týdenní pracovní době 48 hodin. Nicméně zaměstnanci se mohou dobrovolně a za přesně stanovených podmínek rozhodnout, zda jsou ochotni pracovat přesčas. Pak mohou pracovat až 60 hodin, pokud se odbory se zaměstnanci nedohodnou jinak. V případě, že se jako pracovní doba počítá i neaktivní pracovní pohotovost, může to být i 65 hodin za týden. Musí jít ale o výjimku, nikoliv pravidlo. Jinak hrozí i sankce ze strany Evropské komise.

České ministerstvo zdravotnictví svým dlouhodobým neřešením konce platnosti výjimky EU o přesčasové práci lékařů k 1. 1. 2014 tak způsobilo ohrožení dostupnosti potřebné zdravotní péče pro pacienty. Nutnost snížit počet přesčasů až o polovinu znamená přeplněné ambulance, dlouhé seznamy plánovaných operací a nedostatek kvalifikovaných lékařů už v březnu nebo dubnu příštího roku, kdy si lékaři vyčerpají své roční „přesčasové“ penzum. Nemocnice budou muset buď přijmout nové lékaře, nebo omezit výkony. To vše v situaci, kdy je řada nemocnic ve velkých finančních problémech způsobených likvidační úhradovou vyhláškou a navýšením DPH za bývalého ministra Hegera (TOP 09).

Je skandální, že bývalí pravicoví ministři tolerovali stav, kdy někteří lékaři svým nadměrným množstvím přesčasů mohli ohrozit nejen zdraví a bezpečnost svoji, ale hlavně pacientů. Je to další z důkazů destrukčního vlivu pravicových vlád na české zdravotnictví.

 Mgr. Soňa MARKOVÁ, stínová ministryně zdravotnictví KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

23:08 Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě