Ministr Picek: Uctění památky československých vojáků v Izraeli

10.10.2013 9:16

Ministr obrany Vlastimil Picek, jenž patřil k delegaci prezidenta Miloše Zemana při jeho oficiální návštěvě Izraele, uctil na vojenském hřbitově v Haifě památku československých vojáků. Setkal se také s významným občanem státu Izrael a legendou izraelského vojenského letectva Hugo Maromem.

Ministr Picek: Uctění památky československých vojáků v Izraeli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr obrany Vlastimil Picek zůstal z vlády minulé

Prezidenta České republiky Miloše Zemana a jeho delegaci přijal v úterý dopoledne ve své jeruzalémské rezidenci prezident Izraele Šimon Peres. Slavnostní uvítání se uskutečnilo s vojenskými poctami.

Ministr obrany Vlastimil Picek se poté setkal s pilotem Hugo Maromem. Brněnský rodák přišel na svět na konci dvacátých let v Brně. Na začátku srpna 1939 se ve svých jedenácti letech spolu s o dva roky mladším bratrem ocitl na Liverpoolském nádraží v Londýně. Do bezpečí se dostali předposledním transportem, který z Prahy vypravil Nicholas Winton.

Ještě v Anglii se Hugo rozhodl, že z něj bude pilot nebo letecký inženýr. O svém přání napsal rodičům, ti si však jeho dopis už přečíst nemohli… Hugo Marom měl Vlastimilu Pickovi co vyprávět. Ve Velké Británii chodil do letecké přípravky, v Izraeli, kde žije od roku 1948, sloužil u 100. perutě na základně Tel Nov. Hlavní činností této jednotky byl operační průzkum. Hugo Marom se věnoval výcviku pilotů, v roce 1953 dostal za úkol zformovat 110. peruť nočních stíhačů, od roku 1959 vedl vývojové středisko Israel Aircraft Industries a po svém odchodu do civilu založil firmu na projektování a stavbu letišť.

Hugo Marom má na svém leteckém kontě více než 16 000 hodin a je neúnavným propagátorem své rodné země v Izraeli. Ministr obrany Vlastimil Picek mu za jeho aktivity vyslovil poděkování. Jako první ministr obrany České republiky pak Vlastimil Picek na vojenském hřbitově v Haifě v doprovodu vojenského přidělence České republiky v Izraeli plukovníka Přemysla Horáčka a ředitele VHÚ plukovníka Aleše Knížka položil věnce na místě posledního odpočinku čtyř československých vojáků. Poklonil se památce Jiřího Haase, Jaroslava Vyhňáka, Pavola Dušičky a Josefa Kmoška, kteří za 2. světové války bojovali v československé vojenské jednotce na Středním východě a jsou pohřbeni na vojenském hřbitově v Haifě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo obrany

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…