Paroubek: Bankovní rada ČNB by měla rezignovat a začít dělat něco užitečnějšího

19.11.2013 22:23

Národní socialisté uspořádali protest proti měnové intervenci ČNB.

Paroubek: Bankovní rada ČNB by měla rezignovat a začít dělat něco užitečnějšího
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Strana LEV 21 dnes v odpoledních hodinách uspořádala na Senovážném náměstí v Praze, před budovou České národní banky, protestní shromáždění proti nedávnému cílenému oslabení české koruny vůči euru. Považujeme takový krok za nedomyšlený a hloupý. Bohužel, doplatí na něj zejména nízkopříjmové a středněpříjmové skupiny obyvatel, protože dříve či později dojde k nárůstu cen spotřebního zboží. A okamžitě touto devalvací dochází ke znehodnocování úspor našich občanů.

Protestní shromáždění v jeho průběhu navštívil i guvernér ČNB Miroslav Singer, který však nevyčkal do konce mého proslovu, aby se zúčastnil diskuse. K té jsme ho opakovaně vyzvali.

Ukazuje se – i podle vyjádření bank – že lidé se nezachovali tak, jak bankéři ČNB předpokládali. Úspory nadále zůstávají na účtech a k jejich masivnímu či alespoň zvýšenému utrácení nedochází. Je to tedy zatím fatální selhání centrálních bankéřů, odtržených s jejich mnohamilionovými platy od reálného života v naší zemi.

Plat guvernéra se pohybuje okolo 4,5 milionu korun a ostatní členové bankovní rady si ročně přijdou každý alespoň na 3 miliony. Je zřejmé, že si vedení ČNB může jen těžko představit, že většina obyvatel v této zemi dostává podprůměrné platy. Že tito lidé nemají vůbec úspory a obracejí v ruce každou korunu a žijí od výplaty (důchodu) k výplatě (důchodu). Další zdražení, které nás nepochybně čeká, pro tuto významnou část českých občanů znamená další úspory v již tak dosti napjatých rodinných rozpočtech.

Co se stane? Lze očekávat, že zdražení, zvýšení nákladů bude zahraničními producenty částečně „vyřešeno“ na úkor kvality zboží. Jak se toto "vyvažování" může projevit, toho jsme byli svědky v nedávné minulosti, kdy se v dováženém zboží vyskytly složky, které v něm nemají co dělat. Například technická sůl nebo koňské maso. Lze tedy očekávat, že zahraniční výrobci budou hledat další cesty, jak výrobu ještě více zlevnit. Samozřejmě na úkor konečného spotřebitelů, tedy občanů ČR.

Odmítáme proto tuto měnovou intervenci a vyzýváme ty členy Bankovní rady ČNB, kteří hlasovali pro toto rozhodnutí, aby odešli ze svých funkcí a začali se živit něčím užitečnějším, než co teď dělají.

Jiří Paroubek, předseda LEV 21

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): Po vzoru první slavnostní jízdy v roce 1974 vyrazí z Kačerova historická souprava

18:09 Hřib (Piráti): Po vzoru první slavnostní jízdy v roce 1974 vyrazí z Kačerova historická souprava

Ve čtvrtek 9. května 2024 tomu bude přesně 50 let, kdy slavnostně vyjela první vlaková souprava praž…