Pecková (TOP 09): První školní den

04.09.2013 17:50

Komentář exposlankyně Gabriely Peckové.

Pecková (TOP 09): První školní den
Foto: top09.cz
Popisek: Bývalá poslankyně TOP 09 Gabriela Pecková

Na Žižkově, kde bydlím velkou část svého života, žijí vedle sebe různé skupiny občanů a Romové tvoří jednu z nejvýraznějších.

Je první školní den v Základní škole na Havlíčkově náměstí a já stojím před dvanácti letošními romskými prvňáčky. Přemýšlím, kolik jich tu bude zítra, za měsíc, za devět let a komu z nich se podaří překlenout sociální propast a plně se začlenit do společnosti, ve které každému ráno zvoní budík do práce a před spaním se dětem čtou pohádky?

Dnes těmto a spoustě dalších dětem zazněl startovní výstřel do nového života. Nikdo není všemocný a neumí zázraky a přání většinou nestačí. Ale tyto děti a jejich rodiče se mohou nejvíce zasloužit o svůj budoucí kvalitní život.

Znám tuto školu, jsem členem školní rady, a dobře vím, že cílem všech, kdo tu pracují a pomáhají, je vzdělávat právě děti ze sociálně znevýhodněného prostředí takovým způsobem, aby vyrovnaly handicap daný přístupem rodiny ke vzdělání, aby absolvovaly základní školu a našly uplatnění v budoucím životě i na trhu práce. Kdo pracuje, nepobírá sociální dávky, platí si pojištění a odvádí do státní kasy daně. Z toho plyne jednoduchá rovnice - o co více stát investuje do vzdělávání, o to méně musí vynakládat na boj s kriminalitou a dalšími sociálně-patologickými jevy.

Rozdala jsem dětem malé dárečky s přáním, aby to co dneska umí namalovat na konci školního roku uměly napsat, aby vydržely ve školních lavicích a před tabulí zase všichni ti úžasní pedagogové, asistenti a poradci. Všem nám držím palce, vždyť společnost je od slova „spolu“, ne „vedle“ nebo „za dveřmi“!

Gabriela Pecková
exposlankyně za TOP 09

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…