Piráti v Žatci mají nové předsednictvo, zbrojí na komunální volby

07.12.2013 11:35

Žatecké místní sdružení České pirátské strany si do svého čela zvolilo nové předsednictvo. Piráti tak reagují na čerstvý příliv členů. Předsedou byl zvolen Vít Konečný. Buňka se chystá na komunální volby.

Piráti v Žatci mají nové předsednictvo, zbrojí na komunální volby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká pirátská strana - ilustrační foto

Místní sdružení Pirátů Žatec vzniklo v březnu tohoto roku. Od té doby Piráti v Žatci uspořádali například hudební festival VyOsení, úklidové akce, Festivaly svobodného filmu či přednášku o internetové měně BitCoin. Podílí se na oživení objektu žatecké synagogy a nezávislé scény v Žatci. Kulturní formou se tak voličům snaží přiblížit svůj program a upozornit, že Pirátská témata jako transparentní chod státu, zákon o veřejné službě či svobodný Internet, jsou aktuální a důležitá. Voliči to v Žatci v parlamentních volbách ocenili 2,75% hlasů, tj. 221 hlasy.

„Za dobu existence sdružení jsme se rozrostli o nové členy, získali jsme desítky sympatizantů. Rozhodli jsme se, že na tuto změnu by mělo předsednictvo reagovat obhájením svých mandátů či jejich nabídnutí novým členům ve volbě místního fóra,“ říká Radek Holodňák, ex-předseda a současný 1. místopředseda žateckých Pirátů. V internetovém hlasování tak členové zvolili za předsedu Víta Konečného, dosavadního místopředsedu žateckých Pirátů a nejúspěšnějšího kandidáta ústecké kandidátky do Parlamentních voleb 2013. Radek Holodňák, který se z důvodu svých studií v Praze rozhodl dát předsednický post k dispozici, byl zvolen 1. místopředsedou a dále se chce věnovat zejména pořádání Pirátských kulturních akcí a komunálním volbám, které Žatec čekají na podzim příštího roku. Na tyto volby se chce zaměřit i nově zvolený 2. místopředseda Michal Schmidt, který se v komunální politice pohybuje od roku 2002 a je v současnosti členem radniční Komise pro prevenci kriminality. Ten svůj vstup do Pirátské strany a aktivní účast v žateckém sdružení komentuje slovy: „Chci se pokusit o maximální zviditelnění Pirátů v očích veřejnosti v tom nejlepším slova smyslu. Chci intenzivně pracovat na programových bodech a podílet se na sestavení pirátské kandidátky, která bude mít šanci na úspěch.“

Primárním úkolem, které si nové předsednictvo vytyčilo, je připravit kandidátku České pirátské strany pro komunální volby v Žatci. Oslovit chtějí rozličné osobnosti žatecké kulturní i politické scény a chtějí nabídnout svobodnou platformu nestraníkům, kteří mají aktivní zájem o dění v Žatci. „V programu do komunálních voleb, který rozpracováváme, se budeme věnovat zejména razantnímu zprůhlednění veškeré finanční agendy městského úřadu. Zakázky, které město zadává, by měly být snadno kontrolovatelné samotným občanem na Internetu. Rádi bychom na radnici v rozumné míře implikovali e-government a digitalizovali materiály automaticky tak, aby byly občanům k dispozici online. Lidé by tak ušetřili čas a mohli by s úřadem snáze komunikovat z domova a netrávit čas čekáním u přepážek,“ říká Vít Konečný, nový předseda žateckých Pirátů. „Důležité je pro nás také kulturní a komunitní vyžití. Chceme podporovat veškerou nezávislou kulturní činnost a zapracovat na tom, aby Žatec získal věhlas nejen kvůli Dočesné, ale také kvůli celoročním událostem, které přilákají návštěvníky ze širokého okolí. Víme jak na to, už jsme to dokázali. Nyní chceme náš pohled nabídnout městu,“ dodává 1. místopředseda Radek Holodňák.

Program do komunálních voleb chtějí Piráti zveřejnit s předstihem a diskutovat o něm s voliči. Jsou také otevření všem nápadům a návrhům široké veřejnosti. Kontaktovat je můžete snadno přes internetové fórum Pirátské strany. Na příští rok v Žatci plánují další úklidovou akci, festival VyOsení a sérii přednášek na aktuální společenská témata. Rádi by také vytvořili platformu pro předvolební debaty s komunálními kandidáty napříč politickým spektrem a občany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Holodňák - profil

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…