Pojezný (KSČM): Jak se dá likvidovat školství?

26.01.2014 20:12

Stačí se podívat na poslední čtvrtstoletí do škol České republiky a dostanete velmi dobrý návod, jak si odpovědět na otázku v titulku.

Pojezný (KSČM): Jak se dá likvidovat školství?
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Prázdná třída, ilustrační foto

Předvolební čas mě naplňoval pozitivním očekáváním, že se konečně po tolika letech posune způsob řízení (dosud spíše neřízení) školství kupředu. Po zveřejnění koaliční smlouvy na mě však čekala studená sprcha. Má očekávání byla ta tam. Část vyhraněná otázkám školství v dohodě mezi stranami nově vzniklé vládní koalice totiž obsahuje o školství pouze zmínku. Na dvou stránkách z celkových padesáti, jež koaliční smlouva obsahuje, se strany zavazují mj. posílit kontrolu úrovně vzdělávání, zvýšení podpory mimoškolních aktivit a další body, které jsou bez konkrétních postupů, jak jich docílit, jen obecnými formulacemi.

Velmi bych uvítal prosazení kariérního řádu, o němž je též zmínka v koaliční dohodě. Určitě by pomohl opět alespoň trochu vrátit učitelům jejich společenskou prestiž. Nicméně v tomto společenském zřízení, kde jediným měřítkem jsou peníze, s sebou kariérní postup musí nést také finanční ohodnocení. Jinak nemá smysl.

Jsem rád, že se strany nové koalice zavazují nezavést školné či skryté školné v podobě zápisného. Už dnes studium na vysokých školách spoustu rodinných rozpočtů zatěžuje tak, že si studenti místo času, ve kterém mají studovat, musí přivydělávat. Uvidíme, jak se k návrhu KSČM zvýšit sociální stipendium postaví poslanci nové vládní koalice při hlasování v Poslanecké sněmovně. Je to totiž v souladu právě s koaliční smlouvou, která praví, že „vzdělání nesmějí být do cesty stavěny žádné institucionální, zákonné nebo sociální bariéry“.     Rád bych zmínil, že to, jaké máme či budeme mít učitele, ovlivňuje to, jaké budeme mít děti. Proto potřebujeme kvalitní a vzdělané kantory, jejichž hlavní náplní bude učit a vychovávat. A když se peníze v rozpočtu najdou na takovou věc, jako jsou čtyři tisícovky kapesních Biblí, mohly by se najít i na platy učitelů nebo na vybavení škol. Vždyť místo těchto Biblí jsme mohli mít dvacet tisíc výtisků učebnic. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

18:09 Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

Návštěvníci pražských náplavek se mohou těšit na nové místo k zábavě, odpočinku a kreativnímu vyžití…