Rozvoral: Stát odpouští tři čtvrtiny pokut

09.12.2013 9:39

Podle kontrolorů Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) stát promíjí miliardy korun na odvodech za porušení rozpočtové kázně.

Rozvoral: Stát odpouští tři čtvrtiny pokut
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Finanční úřady vyměřily od roku 2011 do prvního čtvrtletí 2013 odvody a penále za 13,5 miliardy, ale Generální finanční ředitelství (GFŘ) prominulo 9,8 miliardy korun, tady 73 procent z nich. V roce 2010 kontroloři dokonce zjistili, že tehdy ministerstvo financí odpustilo až 90 procent pokut, přičemž náklady na správu těchto odvodů byly velmi vysoké. Tyto náklady jsou však vysoké až dosud. Jen v letech 2011 a 2012 nás přišly podle mluvčí NKÚ Olgy Málkové na 562 milionů korun. Systém je totiž podle mluvčí zatížen opakovanými a vzájemně se překrývajícími kontrolami i složitostí samotného procesu prominutí odvodu. Ministerstvo financí se však brání tím, že naprostá většina odvodů je udělována za drobná administrativní pochybení a to zejména obcím a neziskovým organizacím. Údajně by neprominutí odvodů mohlo mít pro příjemce likvidační dopady. No jo, i když toto pomineme, co ale s těmi stamiliony vynakládanými na správu těchto odvodů?

No přeci nic, jde to pouze z našich daní a odpovědnost za to nikdo nenese. Takovéto mrhání veřejnými prostředky je trestuhodné a já už se nemohu dočkat toho, až poslanci schválí návrh zákona poslaneckého klubu Hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury, který má pro veřejné představitele zavést povinnost starat se o svěřený majetek a finance s péčí řádného hospodáře! 

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Rozvoral - profil

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Evropa se musí vrátit od lobbistů k podpoře pracujících

10:21 Zaorálek (SOCDEM): Evropa se musí vrátit od lobbistů k podpoře pracujících

Směrnice o minimální mzdě, posilování kolektivního vyjednávání a posilování práv zaměstnanců – to js…