„Kvalitní výrobek“ řetězce Lidl ztvrdnul v ústech

14.03.2024 12:24 | Monitoring

Prejt – ozdoba každé zabijačky. I řetězec Lidl ho prodává. Výrobek je označován jako prémiový, čili mimořádně kvalitní. Dokonce dělaný dle „cechovní normy“. Měkký pokrm ovšem možná zákazníkovi ztvrdnul v ústech: Česká obchodní inspekce (ČOI) v něm objevila písek a kamínky. V minulých týdnech přitom byla vydána studie, ve které byly vypočítány pokuty udělené inspekcí konkurenčnímu Penny Marketu.

„Kvalitní výrobek“ řetězce Lidl ztvrdnul v ústech
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Prodejna LIDL v Jeseníku

Čas od času informujeme o kontrolách, které provádí Česká zemědělská a potravinářská inspekce u velkých obchodních řetězců a jejichž výsledky zveřejňuje prostřednictvím serveru Potraviny na pranýři.

Naší pozornosti proto neunikl ani kontrolní nákup, který byl proveden v provozovně Lidl Česká republika s.r.o., Pražská 1659, 263 01 Dobříš.

V rámci zmíněného nákupu byl nalezen produkt, před kterým se ČZPI rozhodla spotřebitele varovat slovy: „Uvnitř výrobku byla zjištěna přítomnost tvrdých částic velikosti písku, případně drobných kamínků.“

Jde o Jaternicový prejt, který je prodáván s dovětkem „Premium“ a navíc v řadě Náš kraj, na které si řetězec zakládá zejména s ohledem na českou kvalitu.

Zmíněná edice Náš kraj totiž podle samotného velkoobchodu charakterizuje produkty pod privátní značkou, pocházející od českých dodavatelů, které s Lidlem spojuje dlouholetá a prověřená spolupráce. Kromě toho mají společnou i vysokou kvalitu.

Měla by přísně hlídat také složení jednotlivých prodávaných potravin, neboť jak je možné se dočíst na webových stránkách Lidlu, u privátních značek je možné určit, jak bude daný produkt vypadat a chutnat a definovat i zásady jeho složení.

„Kvalita je pak v porovnání se značkovými výrobky rovnocenná a často vyšší, což oceňují i zákazníci,“ myslí si v Lidlu.

V této souvislosti můžeme odkázat i na náš článek o jiném potravinovém řetězci, který čelil sankcím na základě provedených kontrol.

Šlo o Penny Market, který byl pokutován například za to, že si na kávě přihodil 20 Kč nebo na mentoskách 8 Kč. U jednoho výrobku byla cena dokonce dvojnásobná. Pokuta byla 600 000 Kč, což ovšem bledne proti předchozí pokutě tři miliony Kč, kterou Penny Market vyfasoval mimo jiné proto, protože dětský polštář a peřinu napálil o 559 Kč.

Vzpomenout ale musíme i na konstatování Daniela Sterzika, známého spíše pod pseudonymem Vidlák, který pro ParlamentníListy.cz mluvil jednak o tezi profesora Kellera, že náš stát je silný i slabý zároveň. Je silný vůči těm malým a slabý vůči těm velkým.

„Takže když budete mít stánek s párky v rohlíku a něco nebudete mít v pořádku, tak jste v průseru. Když budete vlastnit tři sta supermarketů a něco nebudete mít v pořádku, tak je v průseru ten úředník, co na to přišel. Tomáš Prouza se o to postará. Když se uměl zbavit ministra Nekuly, nějakého úředníčka z obchodní inspekce rozmázne jak mouchu,“ napsal Vidlák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Huml

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Je však nutno dodat, že kamínky vydrží dlouho čerstvé, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseTen vzadu , 14.03.2024 15:59:41
LIDL ovci a strážci čerstvosti mají proto o starost méně. Jen se to tedy nedá jíst. Ale to v současné době je jen detail.

|  9 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…