Šlahúnková (KSČM): Rozdílné pohledy na EU

14.12.2013 7:38

Je Evropská unie příčinou všeho zlého pro Českou republiku, nebo je to ta jediná správná a zářivá cesta ke štěstí? Mám pocit, že ve veřejné politické diskuzi dnes existují pouze dva nesmiřitelné tábory. Jeden tábor naprosto odmítá připouštět nějaké chyby Evropské unie a přijímá s nadšením cokoliv, co se zrodí v Bruselu či Štrasburku.

Šlahúnková (KSČM): Rozdílné pohledy na EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Druhý tábor zase odmítá Evropskou unii jako něco škodlivého, co nám přináší jen samé starosti. Politika jeho představitelů se pak projevuje v pasivní rezistenci, která je ale zcela vyděluje z aktivní účasti na procesech, které zkrátka tak jako tak v orgánech EU probíhají. Svým přístupem se vzdávají možnosti měnit věci, které kritizují. Je to jednoduchá poloha a nenutí k přílišné invenci.

Platí bohužel, že ani jeden přístup naší republice jako členskému státu nijak nepomáhá, spíše naopak. Pro všechny věčné kritiky je potřeba připomínat mnohé výhody, které s sebou Evropská unie přináší, ale navykli jsme si na ně jako na samozřejmost.

Evropa byla po většinu své historie plna vzájemných konfliktů, nepřátelství a válek. Dnes je nějaký ozbrojený konflikt téměř nemyslitelný. Jako samozřejmost se bere i možnost studentů hlásit se na jakoukoliv školu v rámci EU, získávat stipendia a účastnit se výměnných programů. Platí, že se dnes vzájemně uznává dosažené vzdělání i profesní kvalifikace a zaměstnání můžeme hledat i v jiných členských státech.

Existuje mnoho pozitivního, co nám Evropa přináší, ale samozřejmě v kontrastu s tím jsme často svědky přívalu nesmyslných nápadů, které často pocházejí z hlav různých evropských byrokratů odtržených od reality běžného světa - žárovkami počínaje a koblihami konče. Tomu se musíme aktivně bránit, účastnit se procesů v orgánech EU a takzvaně chránit Evropskou unii před ní samou, abychom mohli uchovat maximum kladných věcí, které nám přináší.

Pavla Šlahúnková, KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…