Smutný (SZ): Kdo se bojí Íránu aneb je Bušehr košer?

26.09.2013 21:20

Írán. To slovo znělo v posledních letech skoro jako hrozba. Hlavně v českých novinách, rozhlasech a televizích, kde se zahraniční zprávy překládají převážně s amerických tiskových agentur.

Smutný (SZ): Kdo se bojí Íránu aneb je Bušehr košer?
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Írán byl v Americe vykreslován jako nejhorší nepřítel lidstva, militantní země vyvíjející jaderné zbraně, jejímž cílem je zničit Izrael a celý západní svět. O trestné válce a bombardování Íránu se mluvilo jako o hotové věci. Poté, kdy byl ve svobodných volbách zvolen prezidentem Hasan Rúhání a začal úřadovat, je najednou všechno jinak. Oficiální Teherán už nedráždí Izrael popíráním holocaustu. Zní z něj smířlivá slova o chuti spolupracovat, nikoli bojovat.

„Nebojte se nás,“ prohlásil na zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku nový íránský prezident a dodal: „Íránci nabízejí americkým občanům mír a přátelství.“

Hasan Rúhání prohlásil, že obavy z íránských jaderných zbraní jsou vykonstruované a země usiluje výhradně o mírové využití jaderné energie. Zároveň přišla ze světových agentur zpráva, že v Íránu byla spuštěna první jaderná elektrárna JE Bušehr. Elektrárnu, která je mimochodem první jadernou elektrárnou na celém Blízkém východě, začali stavět Němci už v ruce 1975. Jenomže pak přišla islámská revoluce a válka s Irákem, takže stavba byla přerušena a smlouva vypovězena. Až v roce 1992 se Írán dohodl s Ruskem, že jeho experti rozestavěnou elektrárnu dostaví a uvedou do provozu. A to se právě teď stalo – v srpnu došlo k fyzickému spuštění prvního bloku a v září k předání provozu a připojení k síti.

Výstavba i dostavba proběhly pod kontrolou mezinárodní agentury pro jadernou energii MAAE. Ta posvětila i dodatek smlouvy o předávání vyhořelého jaderného paliva Rusku, které ho dále přepracuje. Právě zacházení s vyhořelým palivem v sobě totiž skrývá riziko jeho zneužití pro vojenský jaderný program. To je teď vyloučeno.

Írán je krásná a hrdá země s přátelskými lidmi. Je lépe s ním vycházet po dobrém, poznávat jeho bohatou a pestrou kulturu a spolupracovat s ním hospodářsky, než proti němu válčit.

Své si o tom samozřejmě myslí Izraelci, kteří okamžitě po projevu prezidenta Rúháního zkritizovali, že jen mele prázdnou slámu a získává čas. Izraelským jestřábům se zkrátka pro jejich militantní politiku islámský nepřítel hodí jako záminka k dalšímu zbrojení. JE Bušehr podle nich vůbec není košer. To ale říkají o všem, co se jim nehodí do krámu. Jak to bude doopravdy, ukáže až čas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Smutný - profil

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…