Íránci útok na Izrael zpackali? Ne! Pravý cíl byl splněn, předložil svou verzi Jakl

20.04.2024 8:01 | Monitoring

Víkendový dronový a raketový útok Íránu na Izrael, který Teherán označuje jako odvetu za útok na íránský konzulát v Damašku z 1. dubna, nebyl vůbec zpackanou akcí, jak někteří říkají, upozorňuje Ladislav Jakl z Institutu Václava Klause. Peršané podle jeho slov udělali přesně to, co plánovali.

Íránci útok na Izrael zpackali? Ne! Pravý cíl byl splněn, předložil svou verzi Jakl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ladislav Jakl

Představitelé vládnoucího režimu v Teheránu si nemohli dovolit ignorovat nedávný izraelský útok na cíl v Sýrii, při kterém bylo zabito několik íránských velitelů včetně dvou generálů. A tak bylo nutno připravit odvetu. Takovou, která by ukázala pořádné svaly, ale zároveň takovou, která by nenadělala příliš velké škody a nevedla by k další eskalaci, uvádí Ladislav Jakl ve svém textu na webu Institutu Václava Klause.

Írán podle Jakla ukázal, že má kapacity mnohem silnější, než Izraelci i jejich spojenci tušili, ale také, že je schopen jednat a domlouvat se. Odvetou se podle něj podařilo umravnit Izrael a zkrátit neúnosně dlouhé vodítko, na jehož jednom konci je obojek na izraelském krku a na druhém americká paže.

„Američané vůbec nejsou spokojeni s postupem Izraelců v Gaze. A už vůbec se jim nelíbil útok na íránské činitele pobývající v Sýrii, a hlavně to, že Izrael Američany včas o svých plánech vůbec předem neinformoval,“ dodává Jakl s tím, že Izrael bude nyní pod větší americkou kontrolou.

Zatímco mediální experti, kterým nikdy nevyšla žádná předpověď, ale přesto za pár dnů mudrují znova, slibovali tvrdou izraelskou odvetu v řádu desítek hodin, nastalo spíše zklidnění. A nejspíše nastane i jistý posun kolem Gazy, a to ve směru, aby se to více líbilo Američanům.

„Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový útok zpackal. No, možná si měli zjistit, co bylo jeho cílem a jak byl proveden. Pak by asi nahlédli, že Peršani udělali přesně to, co chtěli, a dosáhli přesně toho, co plánovali,“ konstatuje Ladislav Jakl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

,!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekudli , 20.04.2024 10:11:41
Íránská porážka americko-izraelské architektury protiraketové obrany má důsledky pro globální bezpečnost. Pozornost světa se právem soustředila na důsledky íránského odvetného úderu proti Izraeli ve dnech 13. až 14. dubna 2024. Cílem Íránu při zahájení tohoto útoku bylo nastolit odstrašující postoj, který měl dát Izraeli a Spojeným státům vědět, že jakýkoli útok na Írán ať už na íránském území nebo na území jiných zemí, by vyvolalo reakci, která by útokům způsobila větší škody, než v jaké Írán nemohl doufat. K dosažení tohoto výsledku musel Írán prokázat schopnost porazit obranné systémy proti balistickým raketám Izraele a Spojených států, které byly rozmístěny v Izraeli a jeho okolí v době útoku. Írán uspěl, nejméně devět raket zasáhlo dvě izraelské letecké základny umístěné pod ochranným deštníkem izraelsko-amerického protiraketového štítu. Íránský odstrašující postoj má důsledky, které sahají daleko za hranice Izraele nebo Blízkého východu. Poražením izraelsko-amerického protiraketového obranného štítu Írán odhalil představu o nadřazenosti americké protiraketové obrany, která je ústředním bodem amerických modelů ochrany sil používaných při projektování vojenské síly v domácím měřítku.

|  10 |  0

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…