Štěch: Kroky prezidenta i Senátu musí vést k prosperitě

23.07.2013 18:01

Předseda Milan Štěch se dnes v Lánech zúčastnil tříhodinového jednání s prezidentem Milošem Zemanem. Senát i prezident chtějí pracovat na tom, aby Česko bylo stabilní a ekonomicky prosperující zemí.

Štěch: Kroky prezidenta i Senátu musí vést k prosperitě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Štěch

Prvním tématem jednání byl prezidentův návrh na jmenování ústavního soudce Jana Sváčka. Toho už dříve navrhoval prezident Václav Klaus, senátoři ale návrh nepodpořili. Milan Štěch zdůrazňuje, že o návrhu Senát bude hlasovat až na konci srpna a do té doby mají senátoři prostor k tomu, aby pečlivě zvážili svá rozhodnutí: „Prezident odůvodnil, proč k tomuto návrhu dospěl. Nechal si ze všech dostupných zdrojů posoudit, zda je Jan Sváček vhodný kandidát. Zdůraznil také, že ho považuje za pracovitého předsedu Městského soudu v Praze a i tím podložil své rozhodnutí navrhnout ho na post ústavního soudce. Vzájemně jsme se nějak nepřesvědčovali, sdělili jsme si názory, které navzájem respektujeme,“ řekl po jednání s prezidentem Milan Štěch a dodal, že prezidentovi slíbil, že i on sám nominaci důkladně posoudí. Konečně ale o návrhu rozhodnou senátoři v tajném hlasování, pravděpodobně na konci srpna.

Milan Štěch s prezidentem jednal také o aktuální situaci týkající se politické podpory vlády premiéra Rusnoka. „Prezident mi vysvětlil svůj postoj, já jemu ten svůj. Ten ale zveřejním až 6. srpna, v souladu s dohodou předsednictva sociální demokracie, na tom se nic nemění. Pouze srabi sdělují svůj názor přes média. Řeknu jen to, že je třeba hledat řešení dobré pro tuto zemi, které bude dobré zároveň i pro sociální demokracii. Prioritou je, aby se opět k moci nedostal Miroslav Kalousek. Jeho politika byla pro naši zemi zdrcující a přivedla nás do stagnace. V tom se s prezidentem shodujeme,“ řekl Milan Štěch.

Předseda Štěch s prezidentem Zemanem během pracovní schůzky v Lánech probrali také priority země v oblasti hospodářského rozvoje, přičemž se shodují v prorůstových opatřeních. „Hovořili jsme také o aspektu zahraniční politiky, sladili jsme naše plánované výjezdy do zahraničí a jejich dělbu, aby v zahraniční politice nebyla duplicita. Shodli jsme se také, že bychom chtěli využít postavení a image významných lidí, kteří pocházejí z ČR, při prezentaci naší země v zahraničí. Na podzim zveřejníme, jak budeme pokračovat a jak dál budeme v této oblasti společně pracovat,“ řekl Milan Štěch. 

Zeman se Štěchem hovořili také o postavení Senátu, přičemž prezident vyjádřil horní komoře parlamentu podporu a důvěru pro případ, že by byla Poslanecká sněmovna rozpuštěna a Senát by tak dočasně musel projednávat předložené zákony.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

19:05 Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k geotermálnímu projektu Ringen v Litoměřicích