Štefek (KSČM): Jaké změny čekají muzea a galerie?

15.11.2013 8:51

Z mezinárodní konference "Muzeum a změna" konané v Nové budově Národního muzea.

Štefek (KSČM): Jaké změny čekají muzea a galerie?
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Asociace muzeí a galerií uspořádala ve dnech 12. – 14. listopadu v Nové budově Národního muzea 4. ročník mezinárodní konference „Muzeum a změna IV / The Museum and Change IV.  Na akci konané pod záštitou Ministerstva kultury se podílely i Národní muzeum, Český výbor ICOM, Masarykova univerzita – Mendelovo muzeum, Katedra etnologie a muzeologie Filozofické fakulty Univerzity Komenského v Bratislavě, Filozofická fakulta Univerzity Karlovy v Praze a další partneři.

Ústředním tématem čtvrté konference byla problematika dokumentace současnosti včetně prezentace nových a nejnovějších dějin a každodennosti dvacátého, resp. jedenadvacátého století.  Třídenní setkání muzejních pracovníků, pedagogů, studentů, zástupců zřizovatelů muzeí a galerií proběhlo i za aktivní účasti Středočechů, nechyběl ředitel hornického muzea v Příbrami Josef Velfl, ředitel Mladoboleslavského muzea Luděk Beneš, ředitelka Muzea v Roztokách u Prahy Zita Suchánková, ředitel Sládečkova vlastivědného muzea Zdeněk Kuchyňka či ředitel Muzea Podblanicka Radovan Cáder a další.

„Jako horkou bramboru jsem vnímal téma bloku IV. - Když rozpočty nestačí, která přinesla zajímavé náměty i do naší práce, za přínos považuji určitě i příspěvky o nutnosti nových vztahů mezi návštěvníky a kulturními institucemi“,  sdělil radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek, který se několika přednášek konference zúčastnil. „Ale těším se, až budeme závěry a jejich možné dopady probírat s řediteli příspěvkových organizací.“

V 5 hlavních blocích na témata Dokumentace současnosti, Za zdmi muzeí, Místa vzdělávání a potěšení, Když rozpočty nestačí, Prezentujme a interpretujme současnost vystoupilo více než 50 přednášejících z Německa, Nizozemí, Slovinska, Španělska, Švédska, Švýcarska, Indie, Taiwanu, Spojených států, Slovenské a České republiky. Dalších 9 příspěvků zaznělo na studentské sekci konference. Přihlášeno bylo přes 240 účastníků z celé České republiky a dalších evropských i mimoevropských států.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zdeněk Štefek - profil

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

18:09 Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

Návštěvníci pražských náplavek se mohou těšit na nové místo k zábavě, odpočinku a kreativnímu vyžití…