Humus nejvyššího kalibru. Prase, dezolát, močůvka do Labe. Idyla pod STANem na Středočeském kraji

26.05.2023 12:21 | Ze sítí

Na Krajském úřadu Středočeského kraje to vře. Nespokojení zaměstnanci si tam vyřizují účty s nadřízenými pomocí SMS a letáků. Nervozita se přenesla i mezi politiky. Létají slova jako „prase a dezolát“ i výzvy k rezignaci. Ředitel úřadu byl nařčen z manipulace s penězi a veřejnými zakázkami a dokonce i z nemravných návrhů na seznamce. Padají trestní oznámení za ovlivňování veřejných zakázek.

Humus nejvyššího kalibru. Prase, dezolát, močůvka do Labe. Idyla pod STANem na Středočeském kraji
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova krajského úřadu Středočeského kraje

Celou situaci se snažil zmapovat článek na serveru MF Dnes, ve kterém redaktor Svačina píše, že na středočeském hejtmanství řeší neobvyklou kauzu a zmiňuje anonymní letáky a SMS zprávy útočí na ředitele úřadu a vedení kraje.

 

Pažout s Horáčkem? Ne krajský úřad

„Byla by to obyčejná klukovina jako ze základní školy, kde si mezi sebou Pažout s Horáčkem vyřizují účty rozvěšováním pomlouvačných vzkazů na nástěnkách na školní chodbě, kdyby se to však nedělo za zdmi největšího českého hejtmanství,“ začíná článek, který signalizuje, že na zmíněném Krajském úřadu není situace rozhodně ideální, což potvrzují i následná slova.

„Na Krajském úřadě Středočeského kraje se totiž objevily pomlouvačné letáky, lidé na ně mohli narazit třeba ve výtahu. Navíc úředníkům a zastupitelům začaly chodit anonymní SMS zprávy s poněkud nevybíravým obsahem. Původně interní kauza v úřadu přerostla ve veřejný spor koaličních a opozičních politiků.“

Pravdou je, že opoziční zastupitel Martin Herman (ANO) na svůj facebookový účet umístil text zmíněné SMS a strhl tím v diskusi pod tímto příspěvkem přestřelku, do které se zapojil i radní pro dopravu Petr Borecký (STAN).

SMS zastupitelům plná obvinění

O jaký text vlastně šlo?

„Ředitel krajského úřadu manipuluje financemi a vystupuje na seznamkách s nemravnými návrhy,“ ptal se v jeho úvodu Herman.

„Toto přišlo do SMS zastupitelům a vedení KÚ od zaměstnanců KÚ. Zda je to reakce na moje trestní oznámení, to netuším. Každopádně mlčení bylo prolomeno,“ konstatuje dále zastupitel na úvod příspěvku a následně přidává text zmíněné SMS.

„Vážení zastupitelé! Zabraňte zkolabování celého krajského úřadu, které svou neschopností páchá ředitel Louška na pokyn hejtmanky Peckové a hnutí STAN. Zabraňte protizákonnému jednání ředitele Loušky, který je absolutně nevěrohodná osoba s tristní minulostí a šokující přítomností. Nejenže manipuluje s financemi na odměny, výběrovými řízeními a lidmi. Osoba ředitele Loušky vystupuje na gay seznamkách a aplikacích s nemravnými návrhy. Vyzýváme, řediteli Louško – rezignujte. Hejtmanko Pecková, vyvraťte podezření na absolutně neschopného manažera Loušku, nebo odstupte.“

Prase a dezolát, napsal radní Borecký (STAN) svému kolegovi

To si ale nenechali líbit zástupci krajského vedení.

„Pane Hermane, jedna věc je vést politický boj s použitím věcných argumentů, druhá věc je chovat se jako naprosté prase a dezolát,“ reagoval velmi nevybíravě radní a pokračoval s tím, že si Herman svoji cestu už vybral.

„Doufám, že Vám podobným lidí bude v této republice pro její dobro co nejméně. Jo a případné kecy o tom, že jen sdílíte něco, co Vám někdo poslal, si nechte,“ zakončil Borecký.

Herman skutečně reagoval konstatováním, že sdílí SMS, která stručně shrnula obsah otevřeného dopisu, který krajští úředníci adresovali vedení kraje a zastupitelům.

„Je to OTEVŘENÝ DOPIS, který kritizuje práci ředitele, a tu já kritizuji také. A souhlasím s tím, že jedná amatérsky a poškozuje úřad, viz zrušení odboru OKI. Urážkami jen ukazujete, co jste zač,“ vyjadřuje svoje mínění o Boreckém opoziční zastupitel.

Jde o podložená obvinění, kontruje opoziční zastupitel

Herman navíc podle MF DNES tvrdí, že zprávu zveřejnil proto, že podle něho nejméně dvě popisované informace mají reálný základ a vedení kraje by je mělo vyvrátit, anebo pokud nejsou pravdivé, tak autora žalovat.

„Jako zastupitel občany prostě informuji,“ napsal na svůj facebook a připomněl následně i to, čemu byl vystaven v Kolíně, kde působí.

„S tím, že o mně plátek vašeho stranického kolegy psal, že jsem močůvka vytékající do Labe nebo upocený Jánošík, jsem se také musel nějak popasovat, i moje rodina. Holt veřejně činné osoby to nemají vždycky jednoduché…“ potvrzuje zastupitel v narážce na Kolínský pres, který vlastní jeden z kolínských zastupitelů za Změnu pro Kolín, která je místní odnoží hnutí STAN a kandidoval za ni i současný ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

V něm jsme skutečně dohledali článek, kde se o Hermanovi píše zmíněným způsobem. „Takový je i Martin Herman – sice žije v Ovčárech, ale v Kolíně už zanechal nezaměnitelnou stopu podobnou té, jakou po celá desetiletí tvořil na labské hladině páchnoucí výtok městské kanalizace z výpusti pod Masarykovým mostem,“ zní přesná citace zmíněného textu.

Parlamentní listy o události popisované ve zmíněném článku informovaly ZDE.

Sexuální orientace mi nevadí, neschopnost ano

Následně Herman obdržel dopis od hejtmanky Peckové, ve kterém byl mimo jiné vyzván, aby zvážil svoje setrvání na postu zastupitele s tím, že jeho facebookový status je možno považovat za snahu o přímou diskriminaci ve smyslu antidiskriminačního zákona, kdy se na základě rozdílnosti sexuální orientace protiprávně domáhá zásahu v pracovní rovině.

To ale Herman odmítl a ve své odpovědi konstatoval, že je veřejně známé, že ředitel Louška byl v minulosti odvolán z Ministerstva vnitra kvůli špatně vedenému účetnictví a odměnám, které nebyly odůvodněné a že ohledně zjednání výhody při zadání veřejné zakázky na ředitele sám podal trestní oznámení.

Odmítl také diskriminační výtky.

„V pracovní rovině mi tedy v žádném případě nevadí odlišná sexuální orientace, ale neprofesionalita, arogance, neschopnost argumentace a neschopnost obecně.“ 

Nerozumím tomu, říká ředitel. Hejtmanka je ostřejší

Pro server MF Dnes se k věci vyjádřil i sám kritizovaný ředitel Jan Louška.

„Nerozumím tomu, kdo to píše a za jakým účelem. Jsou to naprosté nesmysly, nyní v úřadu skončil audit Ministerstva financí, který potvrdil, že speciálně problematiku odměňování máme perfektně nastavenou,“ je si Louška jistý.

K textu, který bylo možno nalézt třeba ve výtahu na krajském úřadu, se následně vyjádřila i hejtmanka Petra Pecková (STAN). Ta podle informací MF DNES musela uklidňovat zaměstnance rozesláním obsáhlého večerního e-mailu. „Je to humus největšího kalibru,“ napsala prý mimo jiné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Hm, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseTiamati , 26.05.2023 14:15:51
V roce 2018 ministr vnitra v demisi Lubomír Metnar odvolal z funkce ředitele Zdravotnického zařízení Ministerstva vnitra Jana Loušku. Přimělo ho k tomu údajně špatně vedené účetnictví zařízení nebo to, že se v něm udělovaly odměny, které nebyly věcně odůvodněné. Ukázal to prý audit fungování zařízení za roky 2016 a 2017. "Vedou mě k tomu závěry z detailní supervize, která zde byla provedena ještě minulým ministrem. Audit jsem vyhodnotil jako zásadní manažerské selhání," řekl HN ministr vnitra s tím, že pochybení se pohybují v řádech statisíců. No, a od 1.3. 2021 se stal Louška ředitelem Krajského úřadu Středočeského kraje. V tomhle českém "Mafiánově" je možné všechno, pro darebáky jsme zemí neomezených možností.

|  15 |  0

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…