Turek (ČSSD): Studovat lze i bez školného

18.10.2013 19:40

Na začátek jednoduchá a nejdůležitější myšlenka. Odmítám školné na veřejných vysokých školách. Byl jsem proti němu, jsem proti němu a stejně tak bych ho nepodpořil ani v parlamentu. Školné nesmí být bariérou, která neumožní byť jedinému talentu studovat a rozvíjet své schopnosti.

Turek (ČSSD): Studovat lze i bez školného
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

V ČSSD jsme v myšlence školného jednotní již od začátku. Co nás k tomu vede?
- Objem peněz ve školství je problém. Ten však rozhodně nevyřeší zavedení školného. Na problémy způsobené neschopností ministerstva přeci nemohou doplácet studenti.
- Školné bude překážkou pro studenty ze sociálně slabších rodin. Již takto je pro některé rodiny těžké financovat dítě na VŠ. Udělejme si krátký výpočet. Koleje stojí měsíčně cca 2 500 Kč. Pokud rodina přispívá například na jízdné, stravu, účet na telefon nebo třeba jen kapesné, můžeme připočíst dalších až 2 500 Kč. To znamená, že bez školného může rodina za jednoho studenta zaplatit až 5 000 Kč za měsíc, tzn. 50 000 Kč za školní rok. Pokud bereme v úvahu pětiletý magisterský cyklus, dostáváme se na 250 000 Kč.
- ODS navrhovala školné cca 12 000 Kč za rok. To znamená další zátěž 60 000 Kč za studium a dostáváme se na 310 000 Kč. Ano, někdo na to má. Ale já se zasadím o co nejpřístupnější vysoké školství a bez školného.
- Odmítáme půjčky pro vysokoškoláky. Zatěžovat studenty ještě před nástupem do zaměstnání půjčkou? Dávat vydalávat bankovním ústavům? Říkám jasné NE.

Proč vlastně od myšlenky školného ustupuje ODS? Vždyť ji přeci s TOP 09 a s Věcmi veřejnými tak horlivě prosazovala. Sami pochopili, že problém je jinde a víceméně nám dali za pravdu. Děkujeme uctivě, ale příště raději nedělejte z mladých lidí pokusné králíky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…