Kníže bude mít v Praze velkou konkurenci. Ale podle expertů to nejspíš stejně vyhraje

04.09.2013 20:39

POLITOLOGOVÉ Podle politologů se nedá odhadnout, kdo bude v říjnových volbách do sněmovny volebním vítězem v Praze. „Za Prahu byly poslední volební průzkumy udělané ještě před jmenováním Rusnokovy vlády,“ upozornil na problém sociolog Jan Herzmann. Zda tak bude bodovat TOP 09, a to kvůli Karlovi Schwarzenbergovi, na to by si tak nevsadil. Mediální odborník Karel Hvížďala ale o knížeti mluví jako o stálici a los by na něj dal.

Kníže bude mít v Praze velkou konkurenci. Ale podle expertů to nejspíš stejně vyhraje
Foto: Hans Štembera
Popisek: V prezidentském volebním štábu Karla Schwarzenberga. Fenomén Karel zůstal nakonec poražen

Která strana a který kandidát by mohl v Praze v říjnových volbách do Poslanecké sněmovny nejvíce bodovat? Bude to Miroslava Němcová za ODS či Karel Schwarzenberg za TOP 09? Anebo to bude někdo z nováčků? Při volbách do sněmovny v roce 2010 vítězství přitom shrábli jak občanští demokraté, tak i „topkaři“. Shodně totiž v hlavním městě získali osm křesel. Nyní se ale dá spekulovat, že ODS už nezíská tolik, neboť je v poslední době hodně „rozhádaná“. 

„Já si myslím, že právě Karel Schwarzenberg představuje jistou stálici na politickém nebi – většina subjektů nebo jmen je v politice nových nebo staronových, ale nejsou to subjekty tak pevné, jakým je právě on. Proto budou šance Schwarzenberga v Praze největší,“ odvětil na otázku ParlamentníchListů.cz mediální odborník Karel Hvížďala.

Podobně jako on pak hovoří i politolog Zdeněk Zbořil.

Chtějí vypadat jako aristokraté

„TOP 09 sice také v Praze poněkud znejistěla, ale ohrožení pro Schwarzenberga tady asi nebude, neboť Praha trpí nedostatkem ´mobility´. Pražáci totiž chtějí vypadat jako aristokraté, tedy ti nejlepší, takže právě proto má tady Schwarzenberg  velkou šanci. On má ale jiné limity, a to je věk a zdraví. S tím ovšem ve volbách právě jeho voliči asi moc kalkulovat nebudou. V  Praze tak podle mne má relativně dobrou naději právě on a neumím si představit, kdo by jej ´ohrožoval´. Paní Němcová? Anebo Martin Bursík či Ondřej Liška?,“ sdělil s otázkou ParlamentnímListům.cz Zbořil.

Připomeňme, že pražská ODS si do čela volební kandidátky schválila bývalou předsedkyni sněmovny Miroslavu Němcovou, na druhé místo delegáti zvolili šéfa pražské ODS Bohuslava Svobodu. V boji o voliče se v říjnových předčasných volbách utkají v hlavním městě mimo jiné se šéfem TOP 09 Karlem Schwarzenbergem nebo kandidátem lidovců, bývalým ředitelem Ústavu pro studium totalitních režimů Danielem Hermanem. Strana zelených do boje postavila na první příčku Ondřeje Lišku a ČSSD odborářského předáka Jaroslava Zavadila. Komunisté pak vsadili na Martu Semelovou.

Martin Bursík bude možná za svůj nový subjekt LES kandidovat právě v Praze a za ANO 2011 se postaví do čela pražské kandidátky podle informací Týdne.cz přímo šéf Agrofertu Andrej Babiš. Za tuto stranu měl přitom v Praze bojovat i Martin Komárek, ovšem ten prý bude lídrem v kraji Libereckém.

Komárek provádí nabídku témat podobně jako John

„Komárek? Já si vzpomínám na jeho komentáře na adresu Radka Johna a Věcí veřejných. Když řada novinářů kandidovala a objevila se v politice, tak to byl právě on, kdo byl k nim velmi kritický,“ připomněl k jménu Martina Komárka ironicky pro ParlamentníListy.cz politolog Jan Kubáček. O Komárkovi se totiž ještě nedávno spekulovalo jako o lídrovi Babišova ANO 2011 v Praze.

„U něj je velmi překvapující spíše to, že navzdory tomu, že to je politický komentátor a dělá to řemeslo dvacet let, nepřichází se žádným svým osobním tématem a komunikuje univerzálně všechna témata. Nerezonuje s jedním životním tématem, které je pro něj důležité, a to už s ohledem na angažovanost jeho otce. Provádí nabídku témat podobně jako Radek John, kterého kritizoval,“ zmínil dále Kubáček.

Pokrčil ale rameny nad tím, jak to podle jeho odhadu dopadne v Praze, když zde bude kandidovat kupříkladu miliardář Andrej Babiš. „Tak bezesporu letos se asi mnohem víc hlasy voličů roztříští. Dá se navíc očekávat, že bude i nižší volební účast, že spíše přijdou k volbám ti lidé, co chodí volit disciplinovaně, případně půjdou volit z určitého vzdoru a chuti,“ odvětil na to Kubáček.

Hodně ryb v rybníku...

„U TOP 09 ale očekávám - a to i v Praze - oproti těm minulým volbám spíše pokles. Naproti tomu ODS asi bude podporována jen svým pevným jádrem, a to proto, že tam kandiduje Miroslav Svoboda s Miroslavou Němcovou.....ODS celkově nyní prožívá obrovskou krizi, sebezahleděnost a v podstatě absentují u ní i témata. U ostatních politických stran, tedy u těch zmiňovaných nových, alternativních nebo protestních, pak čekám z pohledu městského voliče to, že hlasy pro ně se spíše roztříští a rozmělní. Bude hodně ryb v rybníku, objeví se s podobnými tématy a strany se tak nejšpíše budou proti sobě vymezovat, ale i oslabovat,“ řekl Kubáček k odhadu voleb v Praze.

Politolog a sociolog Jan Herzmann poukázal na absenci volebních průzkumů. „Problém odhadu volebních výsledků spočívá v tom, že za Prahu nejsou známé žádné volební průzkumy. Tím ale neříkám, že neexistují, možná, že si je politické strany nechaly udělat na míru pro vlastní potřebu, ale rozhodně nejsou zveřejněné. Dá se tak jenom nepřímo a v náznacích usuzovat z toho, co naznačují celostátní průzkumy, když se z nich Praha vybere,“ upozornil ParlamentníListy.cz Herzmann.

Poslední průzkum byl v Praze v červnu

„Obraz Prahy jako samostatného volebního útvaru ale bude velmi podobný tomu, jak bude vypadat celorepublikový průměr. Ovšem to jsou všechno informace, které byly nasbírány do června a navíc před ustavením Rusnokovy vlády a před vyslovením nedůvěry vlády a před svoláním předčasných voleb. Takže nyní aktuální informace o Praze nejsou k dispozici vůbec žádné a je velkou otázkou, jak se pražská situace vyvine,“ pronesl dále Herzmann.

Podle něj ovšem není pro Schwarzenberga vítězství v Praze vůbec jisté. „Že to nyní právě Karel Schwarzenberg nebude mít snadné v silné konkurenci, tak na to bych si skoro vsadil. Na druhé straně je pravda to, že v prvním kole prezidentské volby byl v Praze mimořádně úspěšný právě on – takže jeho osoba je pro kandidaturu této strany v Praze velmi důležitá,“ zmínil Herzmann na konto knížete.

Politolog Zbořil připomněl jinou věc:

„Zvláště Praha je nyní těžko odhadnutelná, neboť téměř všichni kandidáti zde jsou vlastně ojetiny – je to takový second hand. Buď jsou biologicky staří, nebo jsou staří z hlediska délky svého politického života. Míra nespokojenosti, která je ale na všech stranách od prava do leva podobná, tak může způsobit, že mnozí z těchto významných mužů minulosti budou vykroužkovaní."

Jsou to ojetiny. Kromě Babiše

Zatímco venku mimo Prahu může hodně zabrat Babišovo heslo „Nevolte nikoho, kdo byl posledních dvacet let v politice", tak v Praze podle Zbořila tomu tak možná nebude.

"Přestože pražským kandidátům říkám, že to jsou politické ojetiny, tak Pražáci jsou zároveň nejméně intuitivní z neintuitivních. Když totiž dokáží vyhodit ze sedla Tomáše Chalupu, který byl úspěšným starostou Prahy 6 a relativně i úspěšný ministr a navíc se z mála ódeésáků ani nějak výrazně nepošpinil jako ostatní, tak to svědčí o jakési strnulosti starých korytejů politických stran.  U ODS navíc k tomu všemu přispívá ještě chaos v jejich řadách a také to, že v Praze nasazují Miroslavu Němcovou. To je vskutku přímo ´výzva´ pro voliče,“ dodal Zbořil.

Mediální odborník Hvížďala si v souvislosti se vznikem nových politických subjektů vzpomněl ještě na jednu věc.

Hvížďala: Babiš napodobuje Team Stronach

„Každý chce být šéfem něčeho a nejsou schopní se domluvit. Je to v podstatě politická puberta a nakonec rozdrobení pomůže možná jen etablovaným stranám, protože reálnou šanci v nových subjektech má asi jedině Babiš, který vlastně napodobuje Franka Stronacha v Rakousku, který se do tamního parlamentu se svým novým hnutím Team Stronach asi dostane. To je ale asi tak všechno, co se k tomu v tuto chvíli dá říci,“ řekl Hvížďala s dodatkem, že ale celkově některé průzkumy předpokládají, že ODS dopadne na zadek poměrně dost.

„Zdá se mi ale, že i TOP 09 bude ráda, když bude mít podobný výsledek jako před třemi lety. Jestli ale bude mít v Praze víc jak ODS, tak to je opravdu už hádání z křišťálové koule. Těžko říci. Hodně právě těmto dvěma stranám totiž mohou sebrat nové subjekty, které jdou také vpravo,“ doplnil Hvížďala.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…