Koalice chce prodloužit pravidla pro sociální dotace, jinak nebudou žádná

29.07.2013 17:35

Nynější pravidla pro přidělování dotací poskytovatelům sociálních služeb by měla platit ještě další dva roky. Navrhli to poslanci bývalé koalice v rámci novely zákona o sociálních službách. Bez jejího přijetí by od příštího roku žádná pravidla zákonem určena nebyla.

Koalice chce prodloužit pravidla pro sociální dotace, jinak nebudou žádná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslankyně za ODS Lenka Kohoutová

Platnost dosavadních pravidel byla v rámci sociální reformy stanovena jen do konce letošního roku.

Prodloužení má podle poslanců ODS, TOP 09 a LIDEM umožnit krajům, aby vyhlásily dotační řízení na poskytování sociálních služeb v obvyklých termínech. Jsou jimi srpen a září, v nichž poskytovatelé podávají žádosti o dotace na další rok. Tyto termíny odpovídají nastavení systému vykazování v sociálních službách a také tvorbě rozpočtů na úrovni státu i jednotlivých krajů, podotýkají poslanci.

"Termíny umožňují dostatečný časový prostor na podání žádostí o dotaci, jejich ohodnocení, zpracování, tvorbu návrhu částek dotací jednotlivým poskytovatelům na služby, které mají zaregistrovány, schválení těchto částek dotačními komisemi (zastupitelstvy) jednotlivých krajů a následné zpracování a podepsání smluv na částky dotací s jednotlivými poskytovateli," uvádějí předkladatelé v čele s Lenkou Kohoutovou (ODS).

Novela má umožnit opravení nepřesností především ve výpočtu směrného čísla, který svými kritérii lépe odpovídá skutečnému stavu reflektujícímu nákladovost jednotlivých druhů sociálních služeb. Výše dotace se tak má krajům stanovit mimo jiné na základě střednědobého plánu rozvoje služeb kraje, počtu vyplácených příspěvků a jejich finančního objemu, počtu registrovaných poskytovatelů sociálních služeb a kapacit sociálních služeb poskytovaných v lůžkových zdravotnických zařízeních. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…