Komunista Filip běsnil. Interpelace ve sněmovně skončily po pár minutách

13.06.2013 9:41

Poslanci dnes čtvrt hodiny po začátku schůze přerušili své jednání a to do 11.00 hodin. Přerušení nařídil místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD), a to proto, že nebyl v sále dostatečný počet poslanců, tedy třetina z počtu 200. Poslanci přitom měli na svém programu písemné interpelace.

Komunista Filip běsnil. Interpelace ve sněmovně skončily po pár minutách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rčením pátek je malá sobota se řídí zřejmě i poslanci. Konec zasedání sněmovny je před druhou hodinou odpolední

Pro to, aby byla Poslanecká sněmovna usnášeníschopná, je nutný dostatečný počet poslanců. Z počtu 200 zákonodárců je to číslo 67, čemuž se říká třetinové kvórum. Jenže jak předsedající schůze Jan Hamáček (ČSSD) krátce pod zahájení dnešní schůze zjistil, tento počet mu poslanci dnes svou docházkou nebyli schopni zajistit. Na tabuli neustále totiž střídavě svítil jejich počet 66, 65 či občas i 67.

"Jak tak vidím, tak kvórum nemáme ani nyní. Dokud tam nebude 67, tak nemůžeme hlasovat. Tak dobrá, přikročíme k dalšímu bodu a tam se obávám, že ten problém bude další....," říkal například v tuto chvíli do sněmovního mikrofonu Hamáček. Za chvíli ale směrem k hrstce poslanců třeba zmínil:

"Prosím o klid! Je nás tady něco málo nad 60, ale hluk je tady jako kdyby nás byl plný sál" Hamáček to řekl ve chvíli, když promlouval o své interpelaci na předsedu vlády Petra Nečase socialista Ivana Ohlídal.

Protože se ovšem čísla neustále měnila a Hamáček tak při kolísajícím počtu zákonodárců nevěděl, zda vůbec může sněmovna odhlasovat jednotlivé body k žádostem poslanců, schůzi nakonec přerušil.

„Přerušuji jednání Poslanecké sněmovny do 11 hodin,“ zavelel Hamáček čtvrt hodiny po začátku schůze. V poslaneckých lavicích ale nechyběli tou dobou jen zákonodárci – i členové vlády si vzali volno. V lavicích určených pro vládu totiž seděl jen ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Ostatní se na dnešní dopoledne omluvili, včetně premiéra Petra Nečase, jenž ale včera naopak ve sněmovně byl.

Vicepremiéři se asi také na vše "vykašlali"

Nečas si navíc za sebe ani nezajistil náhradu. Jeho zástupci, tedy vicepremiéři Karolína Peake (LIDEM) a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) si totiž také vzali volno.

To, že v lavicích neseděl kromě Hegera nikdo z vlády, ovšem rozlítilo lídra komunistů Vojtěcha Filipa.

„Že není vládní koalici hanba! Tady je hodně řečí o demokracii a o tom, jakým způsobem se zvyšuje demokratická kultura, ale jediné, co tady zvyšujete, je arogance,“ zahřímal do sněmovního mikrofonu Filip.

„Od roku 1996, kdy jsem poprvé nastoupil do těchto lavic, jsem nezažil takovou hnusnou aroganci těch, kteří sedí ve vládních lavicích! Hanba jim! “ zaburácel také Filip. Svá slova ale podle všeho směřoval i směrem k prázdným lavicím pravicových poslanců.

Vláda je podle něj odpovědná sněmovně - což stojí i v článku 68 Ústavy České republiky - a navíc prý vládní koalice zvyšuje odpor obyvatel k politickým stranám i politice jako takové.

Zatkli Nečase?

Zda ale Filip měl již v té době nějaké informace o tom, že na Úřadu vlády v noci na dnešek po jednání kabinetu zasahovalo komando Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), to nebylo z jeho slov zřejmé.

Zásah se podle serveru Blesk.cz údajně týká i premiéra Petra Nečase (ODS). Podle serveru Novinky.cz detektivové zadrželi několik lidí.

Sněmovna bude pokračovat od 11:00 projednáváním různých mezinárodních smluv.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…