Neodstoupím, je to guláš a bramboračka, křičel Nečas. A bylo rušno

14.06.2013 12:42

Premiér Petr Nečas (ODS) začal dnes o poslední kauze před poslanci hovořit velmi zostra. Podle něj totiž celý případ zadržených osob je mediální bramboračkou a gulášem. Je to prý spletenec do sebe několika paralelně nesouvisejících případů. Nečas také řekl, že se postu premiéra nevzdá. Zkritizoval i práci policie.

Neodstoupím, je to guláš a bramboračka, křičel Nečas. A bylo rušno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Schůze Poslanecké sněmovny měla sice dnes začít v devět hodin ráno, ovšem kvůli jednáním poslaneckých klubů a hlavně kvůli tiskové konferenci šéfů policejních orgánů a Vrchního státního zastupitelství Olomouc se začátek stále posouval. Nakonec místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek ohlásil, že poslanci začnou rokovat až ve 12.00 hodin.

Už ráno měl před poslanci vystoupit premiér Petr Nečas, aby vysvětlil kauzu, kdy policie zadržela některé jeho spolupracovníky, bývalé poslance ODS a vysoké státní úředníky. Očekávalo se, že ministerský předseda by mohl před poslanci akci policie na Úřadu vlády i na jiných místech vysvětlovat.

Jenže to, co premiér dnes poslancům řekl, doslova všem vyrazilo dech. „Výzvy k odstoupení, kterými budu nyní bohatě oblažován ze strany opozice, nevyslyším,“ řekl na konec svého poslovu Nečas, načež zazněl ze sálu mohutný potlesk koaličních poslanců ve sněmovním sále.

Nečas kromě jiného řekl, že teatrální způsob, jakým byly zlikvidovány špičky zpravodajské služby, fatálně poškozuje Českou republiku. "V mezinárodní alianci – tam se zapomene na to, která vláda kdy vládla – to, co čtu v médiích, tak to mělo být posuzováno jinak. Ale v zájmu České republiky je, aby to nepoškodilo politický osud, a to nepoškodilo tuto zemi," řekl také Nečas.

"Mělo být postupováno jinak," podokl Nečas. "Vem čert můj politický osud, ale policie poškozuje pověst Česka," hřímal premiér. "Chci zdůraznit, že případ je mediálním spletencem do sebe paralelně nesouvisejících případů, které jsou smeteny do mediální bramboračky a guláše," poznamenal také.

Odchod tří exposlanců z ODS (Petra Tluchoře, Ivana Fuksy a Marka Šnajdra) z dolní komory a to, že získali nové funkce, není podle něj vůbec důvod ke kriminalizaci. Co se týče obvinění těchto někdejších poslanců, tak prý jde jen o to, že jim byly jen poskytnuty služby za jejich práci. Oni prý veřejně rezignovali a zachovali se loajálně ke straně. Nečas proto řekl, že tady šlo o klasický politický deal, který se děje běžně ve všech sférách politiky.

"Tento krok je nebývale medializován. Dali jsme ale jen najevo, že strana s nimi dál počítá. To ovšem není věc, která by byla nějak nezvyklá. To bych nazval jen politickou dohodou: 'Já podpořím tebe a ty mne' . Pánové z KSČM, neudělali jste to ze své strany mnohokrát? Pánové z Věcí veřejných, neudělali jste to ze své strany mnohokrát? Pánové z ČSSD, neudělali jste to ze své strany mnohokrát? Má tak být někdo stíhán jen za to, že jsou tady politické dohody?“ tázal se premiér.

Neměl jsem ochranku a tak jde o nedorozumění

Obvinění dvou šéfů Vojenského zpravodajství vysvětlil tím, že když se stal předsedou vlády, tak odmítal ochranku a proto jde v případu údajného sledování některých lidí o nedorozumění.

Policie zadržela ve čtvrtek některé Nečasovy spolupracovníky, bývalé poslance ODS a vysoké státní úředníky. Policisté podle dozorujícího státního zastupitelství obvinili k dnešnímu ránu sedm lidí. Například bývalého šéfa Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka, jeho nástupce Milana Kovandu a dalšího zpravodajce ze sledování premiérovy ženy Radky, které si údajně objednala šéfka Nečasovy kanceláře Jana Nagyová.
   
Bývalého poslance ODS Petra Tluchoře policie podezírá z korupce; údajně dostal nabídku výhod za to, že se vzdá mandátu.
   
Cílem policejní akce se staly rovněž sídla podnikatelů a lobbistů Iva Rittiga a Romana Janouška, kteří jsou spojováni s ODS.

Kauzu sledování osob Vojenským zpravodajstvím a korupce trojice poslanců spojuje šéfka premiérova kabinetu Jana Nagyová. Na tiskové konferenci to uvedl náměstek olomouckého vrchního státního zástupce Pavel Komár. Blízké spolupracovnici předsedy vlády Petra Nečase (ODS) hrozí až pět let vězení. 

Vše prý organizovala Nagyová

Šéfka kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS) Jana Nagyová čelí obvinění z organizátorství trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby. Pracovnice Úřadu vlády žádala od Vojenského zpravodajství informace, přičemž žádost vyústila ve sledování konkrétních osob, k čemuž nedal souhlas ministr obrany. Uvedl to právě dnes šéf olomouckého vrchního státního zastupitelství Ivo Ištvan.   

Nagyová podle Ištvana žádala po Vojenském zpravodajství informace, které byly mimo zákonem vymezenou působnost zpravodajců. "Konkrétní pracovníci zpravodajství" žádosti vyhověli, což vedlo ke sledování konkrétních fyzických osob bez vědomí ministra obrany, ačkoliv zákon jeho souhlas vyžaduje. Získané poznatky pracovníci předali Nagyové, přestože zákon ukládá, že tyto informace může předávat výlučně ministr.
   
Vrchní státní zastupitelství v Olomouci nechtělo komentovat motivy jednání Nagyové. Sledovaní lidé prý byli celkem tři a pocházeli "relativně z okruhu paní magistry Nagyové".

Advokát bývalého šéfa Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka Tomáš Sokol už ale dnes ráno uvedl, že policie obvinila ze zneužití pravomoci jeho klienta, dále současného šéfa zpravodajství Milana Kovandu a ještě jednoho zpravodajce. Podle policie prý pro Nagyovou zajistili sledování premiérovy manželky Radky. Petr Nečas se přitom s manželkou rozvádí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…