Nezařazení poslanci zatím nemají jasno, jaký vývoj by podpořili

17.06.2013 15:35

Nezařazení poslanci jsou zatím opatrní s odpověďmi na otázku, jakou variantu dalšího vývoje by podpořili poté, co demisí Petra Nečase (ODS) padne celá jeho vláda. Například Michal Doktor (Jihočeši 2012) uvedl, že pokud se nenajde "rozumná varianta vládnutí", podpořil by spíše předčasné volby. Exministr školství za Věci veřejné Josef Dobeš by si prý zase dovedl "velmi obtížně" představit podporu nové vlády na současném koaličním půdorysu.

Nezařazení poslanci zatím nemají jasno, jaký vývoj by podpořili
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kromě veselí se ve sněmovně také hlasovalo

"V tuto chvíli původní koaliční projekt jenom s obměnou premiéra vidím velmi obtížně skousnutelný," řekl dnes ČTK Dobeš. Další vývoj má ale podle něho v rukou prezident Miloš Zeman, který by mohl pověřit sestavením vlády například i nestraníka nebo levicového politika. Pokud by se šlo cestou rozpuštění sněmovny a předčasných voleb a ČSSD by měla 119 podpisů, Dobeš uvedl, že by dodal potřebný 120. podpis.

Osudově špatný krok s Kubou

Dobeš zároveň zdůraznil, že se nesmí zastavit pomoc lidem, které postihly povodně, a postěžoval si nad tím, že z "vybojovaných" 800 milionů korun na podporu sportu prý neviděly tělovýchovné jednoty ani korunu. Rovněž tyto záležitosti by ovlivňovaly Dobešovo rozhodování.

Doktor soudí, že koalice je spíše nakloněna dohodě než předčasným volbám. Za rozumnou variantu by považoval vládu, která například zaručí, že se nebudou zvyšovat mandatorní výdaje státu, která nebude činit populistická rozhodnutí ani neuvážená rozhodnutí o dostavbě Temelína. Doktor byl poslancem za ODS, na podzim 2011 z ní vystoupil, a to hlavně kvůli tomu, že se tehdy novým ministrem průmyslu stal předseda jihočeské ODS Martin Kuba. Příchod Kuby, který nyní ohlásil, že pokud ho k tomu strana vyzve, je připraven převzít po Nečasovi funkci premiéra, do kabinetu tehdy Doktor označil za "osudově špatný" kvůli jeho politickým praktikám. "Pokud si takto ODS vybere, nechť tento osud sdílí," řekl dnes Doktor ČTK.

Kočí vyčká na stanovisko prezidenta

"V tuto chvíli nevylučuju podporu žádné variantě, situace je natolik nepřehledná, že nikdo netušíme, co bude," řekl ČTK Jaroslav Škárka (dříve VV). Bude se prý rozhodovat podle toho, jak se k věci postaví prezident, jaký formát koaliční vlády by to byl a jaká varianta bude sněmovně předložena. "Případně i předčasné volby jsou variantou," dodal Škárka.

Podobně se vyjádřila také Kristýna Kočí (dříve VV). "Já si nejprve počkám, jak se k věci postaví Ústavou k tomu určený pan prezident, a potom budu zvažovat svůj další postup. Do té doby jsou úvahy o mé případné podpoře jakékoli koalice či případné úřednické vlády stejně jako o podpoře předčasných voleb čistou spekulací," řekla ČTK Kočí. Další nezařazený poslanec Radim Fiala (dříve ODS) poslal v reakci na SMS dotaz pozvánku na tiskovou konferenci v úterý ve sněmovně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…