Novinky kolem důvěry vládě: ČSSD se stále nerozhodla, váhá i Peake

03.08.2013 7:34

Jak dopadne hlasování o důvěře pro Rusnokův kabinet, to není stále jasné. V ČSSD jsou i po zveřejnění programu vlády stále dva tábory. Michal Hašek dokonce oslovil hejtmany, aby se zasadili u poslanců ČSSD pro podporu Rusnoka, Karolína Peake z LIDEM se v Lidových novinách zase ptá, jaká vlády by případně přišla po té Rusnokově.

Novinky kolem důvěry vládě: ČSSD se stále nerozhodla, váhá i Peake
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Michal Hašek s Bohuslavem Sobotkou

Situace v ČSSD po představení programu Rusnokovy vlády není klidnější. Předseda Bohuslav Sobotka stále trvá na předčasných volbách, nebo by rád vedl menšinovou vládu ČSSD. Zato místopředseda strany a šéf Asociace krajů Michal Hašek chce podpořit Rusnokovu vládu a dokonce se obrátil na kraje, aby své poslance přiměly k hlasování pro Rusnoka.

Hašek vyzdvihuje, že se prý kabinetu podařilo obnovit dialog s kraji, který za minulé vlády skřípal. LN dále uvádějí, že to, jestli se strana sjednotí, nebo rozštěpí, ukáže až úterý. „Rozhodnutí předsednictva by měli respektovat všichni členové sociální demokracie. A ČSSD by měla nadále ve sněmovně postupovat jednotně,“ řekl Sobotka. Předseda zároveň nevyloučil, že by v době hlasování mohlo 54 poslanců ČSSD opustit jednací sál.

Program vlády Jiřího Rusnoka zdůrazňuje jako klíčový úkol obnovení ekonomického růstu a boj s narůstající nezaměstnaností. Svou pozornost chce vláda věnovat obnově po povodních a čerpání peněz z eurofondů. Včerejší schůzka mezi čtyřma očima Haška a Sobotky podle LN uklidnění ani shodu nepřinesla.

Jak se zachová LIDEM, to není zcela jasné

Předsedkyně strany LIDEM Karolína Peake ale včera neřekla jasné ne Rusnokovu kabinetu. „Je nutné se ptát, co by přišlo po vládě Jiřího Rusnoka. Zda by to nebyla vláda Bohuslava Sobotky,“ ptá se Peake. Právě to, jak se zachová 8 poslanců strany LIDEM, je velmi důležité. Zatím jsou součástí pravicové "101" pro vládu Miroslavy Němcové z ODS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…