Paní Němcová, co to vyvádíte. Čtěte úvahy o političce, která se prý hodně změnila

02.08.2013 13:31

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ Od té chvíle, co Miroslava Němcová přijala od bývalé koalice kandidaturu na post premiérky, jsou v jejím vystupování patrné změny. Mediální odborníci si všimli, že se z poměrně vlídné a nekonfliktní političky proměnila v mnohem útočnější. Petr Žantovský jí radí návrat k dřívější image, která k ní osobnostně seděla více než poněkud rozčilená "thatcherovská" rétorika.

Paní Němcová, co to vyvádíte. Čtěte úvahy o političce, která se prý hodně změnila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová

V nasazeném trendu posledních několika týdnů pokračovala adeptka na post premiérky Miroslava Němcová, když byla hostem čtvrtečních Událostí, komentářů České televize ke kauze odvolání ředitele Národního divadla Jana Buriana. Velice emotivně zkritizovala ministry vlády Jiřího Rusnoka za personální kroky, které činí ve chvíli, kdy jejich kabinet nemá důvěru Poslanecké sněmovny. K její smůle však ve studiu seděl jako soupeř statutární místopředseda ČSSD Michal Hašek, a ten poukázal na falešnost takového rozhořčení od čelné političky ODS.

„V roce 2006 se ODS chovala úplně stejně. Tehdejší první Topolánkova vláda, která neměla důvěru Poslanecké sněmovny a vládla v demisi, dělala řadu personálních rozhodnutí. Odvolávali jste jak na běžícím pásu náměstky na ministerstvech, do rezortu Ministerstva kultury váš premiér dosadil jako nestraníka pana Štěpánka, a tento váš ministr bez důvěry a v demisi odvolal tehdejšího ředitele Národního divadla Dvořáka, odvolal například i šéfa Národního památkového ústavu Hájka, který nedostal ani zdůvodnění,“ uvedl Michal Hašek.

Vystoupení předsedkyně sněmovny ve čtvrtečních Událostech, komentářích ČT najdete ZDE. Němcová se zapojuje ve 32. minutě záznamu.

Němcová pálila ostrými a nechybělo ani ohýbání hřbetu

Toto srovnání a hejtmanovu výzvu, aby se ODS nejprve omluvila za to, že se takhle sama chovala, a teprve pak aby kritizovala nynější vládu, kandidátka na premiérský post evidentně nevydýchala. „Já ten pokřik pana Haška absolutně odmítám, protože kdyby ho myslel vážně a poctivě, tak se zamyslí nad sociálními demokraty, dá na stůl svůj účet, co oni tak skvělého personálního dělali v době pana Tvrdíka a ostatních a začneme je porovnávat,“ zlobila se Miroslava Němcová, aniž si uvědomila, že její srovnání kulhá, neboť ČSSD v demisi a bez důvěry jako Topolánkova ODS nevládla.

Kromě zmíněné protiargumentace překvapila předsedkyně sněmovny i donedávna nebývalou útočností. „Je to hradní vláda, kterou musí pan Hašek obhajovat, aby se panu prezidentovi zalíbili a aby získali šanci na příští vládní angažmá, na které se tolik těší. Myslí si, když před ním ohnou hřbet, tak si tím to místo zajistí,“ bouřila Miroslava Němcová, až ji její oponent vyzval, aby se takto o sociální demokracii nevyjadřovala. „Já prosím pana Haška, aby na mě nekřičel, já se ho nebojím,“ reagovala Miroslava Němcová, přestože určité zvyšování hlasu bylo naopak znát u ní.

Šéfka sněmovny by se měla vrátit k předchozí image, ta byla spolehlivá

„To, že paní Němcová teď vystupuje poněkud hystericky, je skutečnost a datuje se od okamžiku, kdy začala být jmenována v souvislosti s možnou premiérskou funkcí. Navíc si myslím, že paní Němcová uvažuje třeba i o tom, že bude předsedkyní ODS. Určitě cítí – teď nechci být zlý – možná poslední politickou příležitost vyšvihnout se v těch žebříčcích ještě někam výš. Jestli k tomu volí správné rétorické prostředky, to bych řekl, že spíš ne,“ říká pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Petr Žantovský s tím, že ODS není založením stranou, která by křičela.

„Když křičela, tak to bylo za Topolánka, to měla tu agresívní a nepříjemnou tvář pro veřejnost. Všimněte si, že zastupující předseda Martin Kuba tento typ rétoriky nemá. Dokáže věci říci jasně a razantně, ale nevypadá u toho rozčileně nebo emotivně. A to podle mě paní Němcovou handicapuje. Kdybych byl na místě člověka, který jí má radit ve vystupování, tak bych jí velmi upřímně radil, aby se vrátila k té image, kterou měla předtím, protože ta byla spolehlivá. A myslím si, že jí osobnostně mnohem více sedí než ta rozčilená thatcherovská razantní rétorika,“ míní expert.

Emoce prozrazují na možnou premiérku nervozitu a nedůvěru

„Emoce je to, co teď paní Němcovou zrazuje. Vyzrazují totiž na ni nervozitu, nedůvěru ke svému okolí i vlastní budoucnosti. A to není dobře, protože to volič nemá rád. Václava Klause lidé volili proto, že z něj – alespoň v určitých obdobích – čišela sebedůvěra, sebejistota a schopnost vnuknout ten pocit sebejistoty i voličům, občanům. A to si myslím, že teď ODS opravdu chybí a paní Němcové také,“ domnívá se Petr Žantovský, že by Václav Klaus svou dlouholetou obdivovatelku za tento způsob vystupování asi nepochválil.

Předsedkyni sněmovny však bere v ochranu mediální odborník Petr Štěpánek. „Televizní vystoupení Miroslavy Němcové jsem viděl v přímém přenosu. Nikterak mě nepohoršilo. Nemyslím, že se v přestřelce mezi Němcovou a místopředsedou ČSSD Haškem odehrálo cokoli, co by bylo nad rámec běžných šarvátek v české politice. S obsahem slov Miroslavy Němcové souhlasím, a pokud trochu pozvedla hlas, nijak mě to nepohoršuje,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Petr Štěpánek.

Celé a nekrácené odpovědi Petra Štěpánka ZDE

Je to stejné, jako kdyby si kdokoli z nás hrál na premiéra

Nemyslí si ani, že způsob komunikace místopředsedkyně ODS může její stranu poškozovat či jí odrazovat voliče a vhánět je do náruče konkurenční TOP 09. „Na tomto vystoupení paní Němcové jsem neshledal a ani na jiných neshledávám nic neobvyklého či nestandarního pro českou politiku. Takže spekulace o tom, zda by ji Václav Klaus měl jako konzervativní politik pochválit či nepochválit, mi přijdou zcela irelevantní,“ poznamenává Petr Štěpánek.

Mirek Topolánek

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta v roce 2018
  • mimo zastupitelskou funkci

Naopak politický komentátor Karel Hvížďala je přesvědčen, že posun v mediálním vystupování Miroslavy Němcové je zřejmý. „Evidentně si myslí, že jako adeptka na premiérku má vystupovat razantněji, že její postoje musí být zřetelnější a srozumitelnější pro více lidí. Ale je to asi tak, jako kdyby si kdokoli z nás hrál na budoucího premiéra. Ta šance je skoro stejná,“ poukazuje Karel Hvížďala pro ParlamentníListy.cz na to, že je vyloučené, aby prezident Miloš Zeman pověřil Miroslavu Němcovou sestavením vlády.

Rétorika Němcové neodpovídá realitě, tím je to komické

„Je to nereálné a tím se její politický kredit v očích přemýšlivějších lidí trochu snižuje. I její šance na použití v politice v budoucnosti, protože se pak tak rychle nedá na tohle zapomenout. Co mě na tom víc překvapuje, že ona na můj vkus té roli víc věří, než to odpovídá skutečnosti. Přece je úplně zřejmé, že pan prezident nikdy nepřipustí ani vládu ODS, ani sociální demokracie. Takže ta rétorika paní Němcové vlastně neodpovídá realitě, tím je to trošičku komické,“ upozorňuje Karel Hvížďala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…